Årgång
Konst i Västernorrland

Konstsupporten

En frågekolumn om konst som vänder sig till konstnärer som önskar få vägledning i det konstnärliga arbetet och teoribildningen kring det
160111

Prissättning:
när någon annan ska ha sin andel

Ibland händer det att jag deltar i utställningar där ett galleri, en konsthall eller ett museum tar ca 30 procent av försäljningspriset. I ansökningsprocessen ges då informationen att jag ska ha detta i åtanke då jag sätter mitt pris. Samtidigt har jag hört att jag aldrig ska ta ett högre pris bara för att jag säljer via någon annan. Mycket förvirrande. Nu undrar jag därför: hur ska jag tänka kring prissättning?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Lita Cabellut, Capitalism
151214

Lathund: jurybedömda utställningar

Jag är på väg att flytta tillbaka till Sverige efter en längre tid i Frankrike och vill komma igång med att bygga upp mitt CV. Det skulle vara mycket värdefullt med en lista över jurybedömda utställningar över hela Sverige. Är det något som Konstsupporten skulle kunna och vilja hjälpa till med?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av
151130

Konstnärsdrivet galleri – möjligheter och begränsningar

Finns det ett mer lyckat sätt att starta ett konstnärsdrivet galleri? Skulle även vilja erbjuda utställande konstnärer ersättning. Hur går jag till väga om jag inte vill stå för dessa utgifter själv?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Marie Eklund, Ben
151109

Tankar kring digitalt konsttryck

Jag har frågor på upplagor av digitala konsttryck. Säg att jag fotar av en målning professionellt, sen gör en signerad upplaga på 25 tryck, storlek A4 (inkjet) på etching papper. Sen vill jag göra en mindre upplaga av samma motiv fast i en annan storlek, A3 t.ex. Vad är kutym gällande detta? Är det ok att göra detta t.ex. skattemässigt och anseendemässigt i konstvärlden eller vad anses om dessa så kallade gicléetryck?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Kasper Sonne, Fuck Your (stillbild ur video)
151026

Om medlemskap i KRO/KIF

Mer och mer har det börjat kännas som om jag borde gå med i KRO. Men jag vill inte gå med för att jag borde. Jag vill inte gå med på grund av solidaritetstänkande. Det ska vara mer än så. Därför undrar jag: utöver det jag enkelt kan läsa mig till via hemsidan, vad har jag att vinna på att gå med i KRO/KIF?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Annika von Hausswolff, The message
150914

Utan tankar om CV

Är det möjligt att vara konstnär och samtidigt strunta i sitt CV?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Antonio O'Connell, Open house (detalj)
150817

När det inte längre är rimligt
att konstnären ska betala

Jag har blivit "inbjuden" att ställa ut på ett galleri som stöds av Kulturrådet (som därmed gör det möjligt för mig att ansöka om utställningsersättning). Enligt galleriets utställningskontrakt ska jag som utställare betala hyra, samtliga fraktkostnader samt ev. utställningsförsäkring. Jag som konstnär förväntas med andra ord inte bara att arbeta gratis utan även att betala för att få arbeta. Jag undrar om detta är vanligt och rimligt?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Kiki Smith, Walking puppet
150622

Konsten att ta sig fram utan akademiska meriter

I cirka 15 år har jag arbetat som konstnär. Jag har haft en del utställningar. Mestadels har det handlat om grupputställningar på mindre gallerier och konsthallar och ofta i anslutning till mina hemtrakter. Min ambition är att vidga min verksamhet och nå ut till större publik (sanningen är att det oftast är samma personer som kommer till dessa lokala tillställningar). Det finns mycket som verkar emot mig. Jag har ingen högre konstnärlig utbildning och jag bor i en mindre stad. Har du några konkreta tips?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Sophie Calle, the Shadow
150608

En lathund för säker frakt

Skicka konst … finns någon "lathund"? Inom och utanför EU? Billigast? Säkrast? Tullregler?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Faldbakken, Matias. Flat Box #24, detalj
150525

Medelålders kvinna, var är du?

Jag besöker konstevenemang, utställningar, museer m.m. och vad som slår mig är att jag sällan ser utställningar med äldre kvinnliga konstnärer? Det finns gott om döda män och i enstaka fall döda kvinnor. Annars ska det vara emerging artist vilket innebär en ung konstnär i upprinnelse, till min glädje allt oftare yngre kvinnlig konstnär, men vad händer med alla konstnärer efter 35-40? Lägger de av?? Var hittar jag dem?? Snälla, hjälp mig och hitta dem!

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Kiki Smith, Room Enough to Enter, 2008
150511

Konstföreningar och olika
möjligheter till utställningsersättning

Under en längre tid har jag funderat på varför man som random person kan bilda en konstförening och öppna ett galleri där man blir garanterad från Sveriges Konstföreningar att konstnären blir ersatt (så länge konstnären uppfyller satta krav). Om däremot ett gäng utbildade konstnärer startar konstförening och galleri, får man varken ersättning eller medlemskap i Sveriges Konstföreningar på grund av att man har ett inträdeskrav i sin förening.

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Santiago Sierra, Door Plate, 2006
150427

Konsten att visa yrkesstolthet

De senaste fem åren har jag betraktat mig själv som yrkesverksam konstnär. Nog för att jag inte tjänar stora pengar på min konst, men jag ser även de sidosysslor som betalar mina räkningar som en del av mitt konstnärskap. Så jag borde vara helt bekväm med att presentera mitt konstnärliga yrke då jag väl blir tillfrågad. Trots detta finns alltid en tvekan innan ordet ”konstnär” faller ur min mun. Vad beror detta på och hur kan jag motverka det?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Mikael Åberg, Annons
150413

Tendenser i konstvärlden
– ligger du rätt i tiden?

Ibland blir jag så matt när konsten påstås vara den mest progressiva av alla kulturyttringar, som om den står utanför rådande trender. Tydliga och exkluderande trender finns. Är det skamligt och avundsjukt att erkänna dem? Och ska man låtsas som om man inte vet att man är "rätt i tiden" om man är det?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Denise Grünstein, 1866 no.6
150330

Artist Residency – inget är det andra likt

Vad innebär ett Artist Residency? Jag stöter på det allt oftare. Konstnärer skriver det på sina resuméer. Det läggs ut länkar om vad som är sökbart just nu. Vad kan man förvänta sig av ett residency? Hur är upplägget? Hur vet man vad som är bra?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Elmgreen & Dragset, Boy Scout
150316

Titta på mig! – konsten att be om en tjänst

Hur skriver man ett framgångsrikt brev till någon man inte känner? Ett exempel kan vara ett brev till en gallerist: ”Hej, kolla in min konst”!

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Julia Bondesson, Eternal Gestures
150302

Ett vinnande koncept
– hur en bra ansökan kan se ut

Jag arbetar flitigt med min konst och gör vad jag kan för att ta mig fram. Men mycket ligger bortom min egen kontroll. Nu börjar jag minst sagt bli trött på alla negativa besked och jag undrar: hur skrivs en bra konstnärlig projektansökan?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Marcel Duchamp, Box in a Suitcase
150216

Angående begränsade upplagor

Jag arbetar mycket med digitalt fotografi och har svårt att tänka i form av upplagor då jag innerst inne anser att en begränsad upplaga arbetar emot det digitala mediets natur. Samtidigt vill jag kunna ta betalt för den konst jag skapar. Har du tips på hur jag ska kunna känna mig mer bekväm med att ange en upplaga under dessa förutsättningar?

Läs konstsupportens svar>>

Carlos Garaicoa, To Transform the Political Speech in Facts, Finally II. Digitalt pigmenttryck på gipsbehandlat aluminium.
150202

Tankar kring gallerirepresentation
– vad det ger och vad det tar

Vad ingår i begreppet "representerad"?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Lars Nilsson, The triumph of style (detalj)
150119

Allas vår homogena konstvärld

Konstvärlden är väldigt homogen, på konsthögskolorna är majoriteten vita människor från medel o överklass och även när man ser vilka som får de stora stipendierna o vilka som ställer ut på de stora institutionerna. På högre nivå finns även en viss snedfördelning när det kommer till kön. Detta tycker jag såklart e bajs, men hur kan jag som konstnär aktivt jobba emot detta?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Kara Walker, Burning African Village Play Set with Big House and Lynching, 2006
150112

Curriculum Vitae – (the) course of (your) life

Jag håller på att uppdatera mitt konstnärliga CV och ställer mig dessa frågor: - om det ens ska tas upp, under vilken rubrik ska jag skriva att jag blivit inköpt av konstföreningar? Eftersom konstföreningar verkar vara ett skandinaviskt fenomen undrar jag hur detta ska översättas till engelska. - att vara representerad, inkluderar det enbart om mina verk blivit inköpta av en offentlig institution? Vad ingår under begreppet "representerad"? - jag har gjort en del beställningsuppdrag åt privatpersoner. Kan detta tas upp i ett CV och i så fall hur? - jag säljer min konst via några gallerier – var går gränsen till att vara representerad? Och hur formuleras detta bäst på ett CV?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Mark Dion, An Introduction to the Animal Kingdom
150105

Crowdfunding – ett sätt att finansiera storskaliga konstprojekt

Jag har sett en del konstnärer som använder crowdfunding via exempelvis Kickstarter eller Indiegogo som ett sätt att finansiera sin konst. Fungerar det? Är något som kommer att bli vanligare? Vad bör man tänka på innan man provar det själv?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Christian Boltanski, The missing house 2008