Årgång
Konst i Västernorrland

Konstsupporten

En frågekolumn om konst som vänder sig till konstnärer som önskar få vägledning i det konstnärliga arbetet och teoribildningen kring det
Konstupportens arkiv 2014

141229

Publika gestaltningar: miljöcertifierat material

Krav på miljöcertifiering ser jag allt oftare i utlysningar om offentliga uppdrag. Jag tror mig även ha sett formuleringar som "materialet ska vara miljöcertifierat" men är inte helt säker. Min undran är hur man som konstnär får koll så att materialen är miljöcertifierade?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Keith Haring, The Life of Christ 1990 bronsaltare Grace Cathedral San Francisco
141222

Publika gestaltningar – hur fungerar det?

Det finns möjlighet att söka skissuppdrag emellanåt med nästan alltid ska man ha erfarenhet av tidigare utsmyckningar. Var ska man börja och finns det påbyggnadskurser för hur man bär sig åt?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Christian Boltanski, The missing house 2008
141215

Den ekonomiskt utnyttjade konstnären

Var drar jag gränsen: hur länge ska jag förväntas göra konstnärliga uppdrag gratis? Jag tänker här framför allt i egenskap av utställare.

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Siobhán Hapaska The world at daybreak
141208

Det energislukande arbetet för brödfödan

Några tips på hur jag ska kombinera arbetet i ateljén med det orelaterade arbetet som drar in pengar för min överlevnad? Det senare tenderar ofta att kväva lusten till att ta itu med det tidigare.

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Laura Lima, The naked magician
141201

Konsten att upprätthålla motivationen

Jag var tidigare övertygad om att det går att leva på konstnärskapet om man bara jobbar tillräckligt hårt och länge. Men faktum kvarstår att det är en försvinnande liten del som kommer dit. Majoriteten jobbar samtidigt med annat för att få inkomst, vilket både är slitsamt och fördröjer framgången, och en inte så liten andel lägger ned konsten helt bara några år efter examen. Själv har jag redan en gång gått in i väggen av att pussla med otrygga och dåligt betalda kulturjobb och knappt klara ekonomin. Hur ska jag samtidigt upprätthålla motivationen till att fortsätta mitt konstnärskap? 

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Henry Darger
141124

Åh, du ironiska, expansiva samtidskonst

Hur definierar man "samtidskonst"? Vad är samtidskonst och vem bestämmer om det är samtidskonst? Håller den gamla klyschan om att "konstnären ska beskriva, problematisera och belysa sin samtid"? Eller är det en förlegad tankebana sprungen ur ett politiskt ställningstagande som var i ropet under 1960-70 talet?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Klara Liden, Untitled from the series Poster Painting, 2011
141117

Doktor inom den fria konsten

Jag skulle vilja doktorera inom fri konst men vet inte hur jag ska lägga fram mitt arbete för en antagningsjury. Har du några specifika tips på hur jag ska gå vidare med en ansökan? Jag är även intresserad av hur det ser ut med doktorandtjänster i USA.

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Fred Wilson, Grey Area (Brown_Version)
141110

Hemvändarens möjligheter och nackdelar

Jag har pluggat konst utomlands och just flyttat hem till Sverige? Hur kommer man ”in” i konstvärlden igen, i sitt hemland?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Carl Johan De Geer, Oh c'etait horrible
141103

Konstnären som konstskribent
och allt vad det innebär

Jag skulle vilja skriva konstkritik vid sidan av mitt konstnärliga arbete, går det och hur går man till väga?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Judy Chicago, The dinner party
141027

Familjen, karriären och kampen om tiden

Jag är en 30+ konstnär som nu kommit upp i åldern då det här med familjeliv fått en större roll i mitt liv. För ett par år sedan fick jag barn, och börjar nu komma igång med det konstnärliga arbetet efter föräldraledigheten.
Hur kombinerar man familjeliv och en karriär som framgångsrik konstnär, dessutom i kombination med ett "brödjobb"?

Läs konstsupportens svar>>

Verk av Linn Fernström
141020

Det där korta textstycket som
ska rymma allt

Jag är i färd med att skriva ett artist statement för ett galleri som nyligen valt att representera mig. Hur vet man vad som faktiskt är viktigt att ta med i ett artist statement, och vad gör det riktigt bra och lockande för en utomstående att läsa?

Läs konstsupportens svar>>

Aslan Caner Blending in 2007
141013

Den konstnärliga tomgången

Jag tog min konstnärliga examen för ett par år sedan och har sedan dess ihärdigt fortsatt med mitt konstnärskap. Mitt arbete tas väl emot, och jag har deltagit i ett antal utställningar. Men jag kommer inte längre än så, det känns som om jag går på tomgång. Jag inser nu att jag inte har en aning om hur jag går vidare från denna punkt? Hur kommer jag framåt i den nya kontext som det innebär att vara färdigutbildad och självständig konstnär?

Läs konstsupportens svar>>