Info
 
 
Konstkonsulenten
i Västernorrland

   
 


SKISS Västernorrland
Samtidskonstnärer i Samtidssamhället
Länk till det nationella projektet www.skiss.se
Läs mer i foldern om Skiss Västernorrland här>>

Konstnärer bidrar till bättre hälsa i arbetslivet
genom kompetensutveckling med konst som verktyg

Startdatum: 2009-01-02
Slutdatum: 2009-12-31
Budget 2 569 654 kronor
Projektet stöds till 100% av Europeiska Socialfonden

Skiss Västernorrland introducerar konstnärers kompetens i arbetslivet. Projektet ägs av Regional Utveckling, Landstinget Västernorrland i nära samarbete med Konstfrämjandets nationella projektprogram med namnet SKISS.
Konstfrämjandet har genom Skiss skapat en modell och ett nytt innovativt verktyg för utvecklingsarbete inom arbetslivet med fokus på hälsa och kreativitet. Modellen bygger på forskning från och erfarenheter av hur konstnärer och den konstnärliga processen berikat arbetslivet.
I samarbete med AFA Försäkring följer ett tvärvetenskapligt forsknings- och implementeringsprojekt Skiss. Ett forskarteam som är knutet till projektet finns med som resurs och kvalitetssäkring i Skiss kompetensförsörjningsprogram.

Syfte

Projektet syftar till att genomföra kompetensutvecklade åtgärder för medarbetare på fyra arbetsplatser inom skola, barn- och ungdomspsykiatri, äldreomsorg och kriminalvård, belägna i Västernorrland. Gemensamt för arbetsplatserna är att de står under starkt förändringstryck och nya kompetenskrav.
Kompetensutvecklingen leder till ökad beredskap för följsamhet till arbetslivets förändrade krav och villkor, vilket har en gynnsam effekt på deltagarnas kunskaper om hur långtidssjukskrivningar kan förebyggas.
Ett viktigt inslag i kompetensutvecklingen är att tillvarata medarbetarnas outnyttjade resurser, vilket i sin tur lägger grunden för en arbetsmiljö och ett arbetsklimat som bidrar till ökad hälsa, tillfredställelse och livskvalité för den enskilde medarbetaren.

Mål

• Med hjälp av 8 konstnärer genomföra kompetensutvecklande åtgärder som startar konstnärliga och kreativa processer i form av aktiviteter och samtal på fyra arbetsplatser
• Genom workshop och seminarier starta lärande processer kring frågor rörande jämställdhet och tillgänglighet
• Starta konstnärliga processer och reflexioner med personalen om rådande organisatoriska omständigheter och villkor och genom detta involvera personalen i processer och nya sammanhang

Konstnärerna genomför åtgärder som stimulerar och ökar deltagarnas medvetenhet och jämställdhet på de deltagande arbetsplatserna samt hos övriga aktörer som är involverade i projektet.
Konstnärerna jobbar processinriktat. Åtgärderna eller aktiviteterna uppstår i mötet mellan konstnären och arbetsplatsen med dess medarbetare, arbetet formuleras av konstnären och personalen gemensamt. Varje aktivitet är unik utifrån de förutsättningar som finns i varje möte. Konstnären har en form av frikort på arbetsplatsen och kan därmed ställa frågor och skapa frågeställningar som är nya. Frågorna kan vara ordlösa och i form av gestaltningar som ger möjligheter till dialog och meningsskapande och involverar medarbetarna i processer kring teman som tillgänglighet, jämställdhet, kommunikation, ansvar, lust, m.m. Genom konstnärernas agerande implementeras en kreativ och lärande process på arbetsplatsen. Med hjälp av enkäter, samtal och deltagande observation ska forskare utvärdera vilka effekter aktiviteten givit upphov till.

 

Kontaktpersoner
Konstkonsulent Lisa W Carlson, 070-229 38 88, e-post lisa.w.carlson@lvn.se
Projektledare Anita Mikko, 073-275 32 06, e-post anita.mikko@lvn.se

Länk till det nationella projektet www.skiss.se
Läs mer i foldern om Skiss Västernorrland här>>

 

 

 

 

 

 


Ladda ner handlings-
programmet
Pdf med bilder 12.62MB
Pdf utan bilder 552 KB