Konst i Västernorrland

Kramfors Konstförening fyller 70 år!

Jubileum 6-16 maj

Andra världskrigets fredsdag 9 maj 1945 är även födelsedag för Kramfors konstförening. Symbolmättat och såklart en 70-årsdag väl värd att firas. Ett digert jubileumsprogram med utställningar, konstauktion, filmvisningar, föredrag, dans, musik och förstås en stor bankett med trerättersmiddag på Hotell Kramm stod på programmet.


Invigning av jubileumsutställningnen
Konstföreningens ordförande Svante Nilsson invigde jubileumsutställningen
Foto: Jan K Persson


Firandet började med en vernissage, en ”Mästarutställning” på Kramfors konsthall. Till den har man grävt fram godbitar ur kommunens och konstföreningens gömmor. Till vardags är de annars upphängda och utplacerade på olika institutioner, tjänsterum och skolor men nu framtagna för att ge kramforsborna chansen att se dem under två veckor framåt.

Som blickfång i ”Mästarutställningen” hänger ett kraftfullt stilleben med vas och blommor av Albin Amelin. Det är Konstföreningens en gång inköpta oljemålning som också var huvudnumret på söndagens konstauktion. 75 000 kr var utropspriset och redan hade många intressenter från olika delar av landet visat intresse.

Förutom Amelin finns det en hel rad kända konstnärer i utställningen: Pablo Picasso, Miró, Matisse, Evert Lundqvist, Carl Kylberg, Olle Olsson Hagalund, Sven X:et Eriksson, Siri Derkert, Leander Engström och förstås akvareller av Nordingråkonstnärerna Thage Nordholm och Johan Lundgren och en utsiktsmålning på smörpapper av Helmer Osslund. Om Osslund och hans liv har förresten Per Grimell gjort en film som under jubileet visas på biografen Royal.

En jubileumsskrift har förstås också sammanställts över de sjuttio gångna årens konstliv i Kramfors. Intressant att läsa om alla dessa eldsjälar, som kämpat för att få konsten att bli till en angelägenhet för Kramfors. På 40-talet var det fortfarande bara ett litet municipalsamhälle med mycket industri men ytterst lite kultur.

En av de allra stridbaraste eldsjälarna var modisten och pälssömmerskan Helly Skoglund. Förutom kassör i tjugotvå år, var hon den som ordnade kurser för konstföreningens medlemmar, arrangerade konstresor och tycks ha fixat alla utställningarna nästan helt på egen hand. En sådan uppmärksammad utställning var den på Centralhotellet med Helmer Osslunds målningar och överläkaren Helge Dahlstedt på Österåsen, som föredragshållare. Alla rymdes inte i lokalen och några fick gå hem igen.
En nutida lika uppskattad utställare i konstföreningens regi är Olle Gustafsson. Hans målning ”Höst” har man därför låtit trycka upp som jubileumsblad och till försäljning.

Invigningsdagen hade förutom ”Mästarutställningen” även ett seminarium om den nätbaserade konsttidskriften Volym på programmet. Ansvarige utgivare Mats de Vahl och redaktören Jan K Persson berättade om konsttidskriftens tillkomst för nu tretton år sedan. De informerade också om att konsten i Jämtland-Härjedalen och Västerbotten är på gång att ingå som nya bevakningsområden, ett gott tecken på konstens överlevnad och framtidsutsikter om något!


Verk av Albin Amelin
©2015 BUS/Albin Amelin, Blommor i en vas, olja.
Foto: Jonas Lundqvist


PS. Vid aktionen ropades Albin Amelins tavla in av kommunen och ska nu vandra runt på väggarna hos tjänstemännen!

Text: Karin Lundqvist

Volym 2015-05-14

Skriv ut pdf>>