Konst Västernorrland

Konst som mötesplats

Ett pågående projekt på Järnsta kulturverkstad i Vännersta, Nordingrå

Dagarna håller på att bli kortare, än har inte klockorna ställts om för vintertid, och höstdimmorna hänger tungt över Ångermanälven, då vi far över Höga Kusten bron på väg till Järnsta kulturverkstad i Vännersta, Nordingrå. Väl framme möts vi av ett varmt myller av människor, mest unga män, som dricker kaffe och äter kladdkaka med vispgrädde. Stämningen är vänlig, nyfiken med några dämpade skratt i bakgrunden.

SVT Västernorrlands nyheter är på plats. Fotografen/reportern Anna Quayle intervjuar projektledarna Angelica Frank och Annikka Kronlid Arvidsson om projektet ”Konsten som mötesplats”. De berättar om det nya och roliga initiativ, som Järnsta kulturförening tagit, vilket ska ge nyanlända flyktingar på asylboendena i Kramfors chansen att möta konst och konstnärer i olika former. Föreläsningar om konst är tänkt att varvas med workshops, där alla som vill får pröva att måla, göra grafik, snickra, sticka och brodera.


Maiyad Khalili föreläste på Järnsta. Foto
Maiyad Khalili, grafisk designer, föreläste på Järnsta


Tidigare i höst har konsthantverkaren Viktoria Melinder föreläst om textil konst och haft en workshop i textilateljén. Då trodde man att nyanlända kvinnor skulle känna sig lockade att komma till träffen, känna sig hemma bland stickor, garn och tyger, men, snopet nog var det nästan bara män även den gången, som kom, lyssnade och sedan med glatt mod satte igång med stickor och broderigarner.

Var är alla nyanlända kvinnor? De finns såklart där men tycker väl att det är svårt att ge sig ut i höstskymningen och kanske lämna barnen. En finns i alla fall på plats. Annikka Kronlid Arvidsson presenterar den syriska konstnären Rola Hamza. Hon bor sedan något år tillbaka i Kramfors och har redan hunnit etablera sig på orten. I somras hade hon en gemensam konstutställning med Örjan Östlund. Vant letar hon fram bilder av sina målningar samlade på mobilen. Det är mycket natur, en och annan kvinnobild, kanske självporträtt, och är lite likt Örjan Östlunds konst både i penselföring och färgtoner.

Denna onsdagskväll 14 oktober är det den syriske grafikdesignern Maiyad Khalili som berättar om konsten i Syrien, vad som påverkat den och hur den förändrats genom tiderna. Samtidigt som han pratar visas en powerpoint med exempel på samtida, syriska konstnärers verk. I halvmörkret vid kaffebordet känns bilderna färgstarka och intensiva. Det är lätt att sugas in i dem. På något vis känns de igen, tillhör samma konstvärld som vår europeiska. En som liknar Paul Klee glider förbi och en målning av den syriske konstnären Johnny Seeman, som starkt påminner om Nordingråkonstnären Kent Roysons Spökbalen! En livligt diskuterande Royson sitter dessutom med kaffekoppen vid ett av borden!

Tanken med projektet, säger Annikka Arvidsson, är också att matcha ihop inhemska med nyanlända konstnärer. Grafiske designern Maiyad Khalili fann ett nära samarbete med konstnären Dag Wallin i Salsåker, som dessutom lyckades med vänners hjälp få Maiyads fru att återförenas med maken i Sverige. Syriske dokumentärfilmaren Hamed vill också gärna komma i kontakt med en kollega t ex konstnären och filmaren Solveig Nordlund, föreslår någon. Enligt programmet ska kommande föreläsningar handla om konsten i Eritrea, slaveriets historia, silversmide med föreläsning och workshop med Sigbritt Mann och, som avslut på höstterminen, ett internationellt smörgåsbord med tryckning av julkort.

På väg hem, som kontrast mot värmen inne i caféet, kryper kylan under huden och i ljuset från lyktstolparna huttrar grupper med unga män i ett annars ödsligt och nästan folktomt Nordingrå.

 

Se höstprogrammet vid Järnsta här>>

Text: Karin Lundqvist
Foto: Jonas Lundqvist

Volym 2015-10-19

Skriv ut som pdf>>