Konst i Västernorrland

Två konstnärer från Kina

Artist in Residence i Härnösand
Wang Dong & Zhu Minghui, Härnösands konsthall, till 4 juli

Konstnären Eva-Leena Skarin, Härnösand, har vid två tillfällen gjort arbetsresor de senaste åren till Kina med även tillfälle att möta kinesiska konstnärer och få inblick i deras arbete och konstnärliga vardag. En effekt av resorna är att hon lyckades inbjuda två konstnärer till Härnösand och ett Artist in Residence, Wang Dong och Zhu Minghui. Båda kommer från miljonstaden Qingzhou som ligger i början av den s.k. Sidenvägen. Under en månad i sommar har de bott hos en av Härnösands lokala konstnärer och kunnat jobba vid Härnösands kollektivverkstad.


Konstnärerna Eva-Leena Skarin, Wang Dong och Zhu Minghui
Eva-Leena Skarin flankerad av Wang Dong och Zhu Minghui.


Sista veckan av deras vistelse har de också kunnat visa prov på sitt arbete vid en liten utställning på Härnösands konsthall. Wang Dong arbetar ofta med datorbearbetade illustrationer och gett ut barnböcker i Japan. Hans blandning i bilderna av kinesisk tradition och västerländska nya bildformer gjorde att publik i Kina tyckte att de såg ”japanska” ut, samtidigt som den japanska reaktionen var att de såg så ”kinesiska” ut!


Bokillustration av Wang Dong
Wang Dong, exempel på bokillustration.


Zhu Minghui arbetar främst med traditionellt kinesiskt måleri och kläddesign. Vid vistelsen i Härnösand överraskades hon av helt nya blommor och växter, som hon målade av i tusch och som i tre bilder visas på utställningen. Ljuset, naturen och lugnet kring staden gav henne också impulser till ett antal fotos som visas.


Flower, tuschteckning av Zhu Minghui
Zhu Minghui, Flower, tusch.


Vid ett kortare samtal som jag hade med konstnärerna framhöll de att den rika traditionella konsten i Kina har fått ett uppsving och större betydelse de senaste åren. Om det är en reaktion på det också ökande västerländska inflytandet eller om det är ett sökande efter identitet i ett snabbt förändrande hemland hade de lite svårt att sätta fingret på.

Artist in Residence-vistelsen genomfördes som ett projekt i samarbete mellan Härnösands kollektiva konstnärsverkstad, Härnösands kommun och China Youngartist Project, med stöd av Landstinget Västernorrland.

Text och foto: Jan K Persson
Volym 2015-07-02

Skriv ut pdf>>