Konst i västernorrland. Text

Ljus och språk
Michael Wegerer, artist in residence vid ÖKKV.
Galleri Lokomotiv, pågick 18 - 29 juni.

Ekot efter den österrikiske konstnären Michael Wegerer dröjer sig kvar på Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad, ÖKKV. Michaels farväl till Örnsköldsvik blev en utställning på Galleri Lokomotiv, full av de uppslag och intryck han fick under sin korta arbetsvistelse i juni. Hans besök var ett led i det pågående utbytet mellan AIR Krems i Niederösterreich och verkstan i Ö-vik, som ömsesidigt erbjuder konstnärer månadslånga arbetsvistelser, residencies.


Verk av Michael Wegerer
Michael Wegerer på Lokomotiv, objekt och målning.

Michael berättar, strax före hemresan till Wien, att han bestämt sig för att använda verkstaden i Ö-vik som ett laboratorium där han ville undersöka det eko som platsen gav upphov till. Det som kom att ha störst inverkan på honom var ljuset och ljuden i språket. Han lyckades fångade båda i flera verk.

I sin föresats att fånga ljuset tog han med sig verkstadens A4-scanner och riktade den mot junihimlen. En gång i timmen under ett dygn scannade han av ljuset för att sedan överföra vad scannern uppfångat till screentryckta bilder och en videoloop. Trots den okonventionella användningen av ny teknik säger han sig också arbeta under inflytande av äldre tiders skiktmåleri och nämner Johannes Vermeer som en föregångare. Det är skälet till att han lagt ett reflekterande lager av aluminiumfolie under de screentryckta bilderna.

På Örnsköldsviks stadsbibliotek lånade han ångermanlänningen Birger Normans lyrikbok Styvmorsviolen från 1961 för att kunna göra en närstudie av svenska språket, i synnerhet de dialektala ord och uttryck, som Norman använde. De tecknades ned med blyerts på galleriets vägg där orden blev bild.

I sin strävan att fånga det lokala gick han vidare och inhandlade en burk Falu Rödfärg och utförde en målning direkt på galleriväggen. Med de omgivande vita vägarna skapade han en bild som fick oss att reflektera över det utvidgade måleri som finns att se varhelst ute i landskapet där hus- eller lagårdsväggar utgör underlag för den röda och vita färgen.

Till detta gjorde han ett illusoriskt tillägg. Från en närliggande loppmarknad i hamnen hämtade han en fyrbent piedestal i trä, en sådan som ger plats för en blomkruka i många traditionella hem. Utifrån denna förlaga vek och klistrade han en exakt kopia i vitt papper som placerades upp och ned på originalet. Med objekten och den röda färgen som bakgrund skapade han en snabb personligt sammanfattning av den miljö där han vistats som gäst.

Vad Michael Wegerer visade i Galleri Lokomotiv från 18 till 29 juni var resultat av konstnärens intryck och arbete under de två första juniveckorna i ÖKKV. Utställningen utstrålade hans uppfinningsrikedom, upptäckariver och energi. I förbifarten hinner han berätta att han samtidigt deltar i en utställning i Shanghai. Som ende europé har han inbjudits att, tillsammans med internationella konstnärer med grafisk inriktning, reflektera över Kinas rika träsnittstradition.

Text och foto: Margareta Klingberg
Volym 2014-07-09

Skriv ut pdf>>