Margareta Olofsson laddar konsten
Ibland händer det att Margareta Olofsson får en stark ingivelse och går ut i sitt galleri, arrangerar om en textil, flyttar på en skulptur eller ändrar en hängning av en tavla och genast får textilen, skulpturen och tavlan en starkare lyster, en ny spännande vinkel eller helt enkelt en plats i galleriet, som får betraktarens blick att fastna. Då känner Margareta Olofsson att hon kan tillföra konsten något och att hon gjorde rätt för femton år sedan när hon mitt i livet hoppade av alla fasta, trygga anställningar på dåvarande MoDo Paper, Gene fornby och Husums idrottsförening, för att våga ta steget fullt ut och satsa på sitt stora konstintresse, vara en fri kulturaktör och öppna det egna Galleri Utås Gård, vid E4, norr om Örnsköldsvik, nära Grundsunda kyrka.
Margareta Olofsson på Galleri Utås
Konstvärlden är som pappersindustrin och alla andra slutna världar; det gäller bara att knäcka koden, säger Margareta, att ta kontakt och inte vara rädd att göra bort sig!
Hon har inte ångrat sitt beslut att bli gallerist, trots allt slit i början. Mellan Margareta Olofsson och de konstnärer hon mött genom åren har det redan från början infunnit sig en omvittnad skön samstämmighet, vilket gett uppmuntran och draghjälp på ömse håll.
Oförtröttligt har hon varje sommarsäsong presenterat nya konstnärskap och tillsammans med de redan välkända konstnärerna och konsthantverkarna fyllt hyllor, bord och väggar i galleriets butik med inbjudande verk till försäljning.
Vid en sådan hylla fastnade jag för några år sedan för Kjell Landfors runda rödhake i ståltråd med syrat rostrött bröst och Christer Carlstedts poetiska tussilagoinstallation mot svartvit grafik. De två finns alltid med i utbudet.
Återkommande konstnärer på Utås är också glaskonstnären Carin Seth Andersson och keramikerna Kina Björklund och Mia E Göransson. De har i sin tur gett ingångar till andra konsthantverkare i Stockholmsregionen. Liksom den rutinerade galleristen Mariann Ahnlund i Umeå, som välvilligt har stöttat med goda råd i själva galleriverksamheten.
Konstnären Hans Wigert hade länge ett sommarställe i Grundsunda. Margareta och han blev goda vänner. Med sin generositet och lekfulla blick blev också han en inspirationskälla och faktiskt en av de första att ställa ut i galleriet 1999. Det gav en häftig skjuts åt verksamheten och fick många att komma den gången och förstås till alla följande vernissager genom åren.
I Margaretas samling finns även konstnärerna Evert Lindfors och Barbro Blomqvist-Lindfors, vänner till Hans Wigert. De är gifta med varandra och bor sedan många år i Lacoste i Provence. Det var förresten en liten skulptur av Evert Lindfors som fick Margareta att inse sin förmåga att kunna ladda och påverka ett konstverks mottagande genom den rätta presentationen.
Trots all ruelse inför varje ny utställning känner Margareta sig numera ganska trygg i sin roll och har dessutom börjat utöka reviret och söka nya utmaningar.
I början av sommaren stack hon och hennes man iväg på en bilresa norröver, nyfiken på konsten och människorna där.
Sent på kvällen kom de fram till Haparanda och gick hungriga till hotellets restaurang. Endast en matgäst satt fortfarande kvar; en välkänd Örnsköldsvikskonstnär på utsmyckningsuppdrag!
Genom resor och besök på konsthallar, gallerier och hos konstföreningar runt om i landet laddar Margareta Olofsson sina batterier inför varje ny, krävande säsong med konsten, utan minsta tanke på att sluta än på ett bra tag.
Text och foto: Karin Lundqvist
Volym 2013-08-31