En sparringpartner som Inga-Britt!

En fullmatad sommarvecka med konst och kultur är nyligen avslutad på Svanö. Poeten Birger Normans barndomsö, som ligger mitt i Ångermanälven likt ”ett människohjärta med sin bredd mot norr och spetsen en aning snedställd i sydväst”, har en livaktig kulturförening och en eldsjäl som IB Sparring som står för det årliga arrangemanget.

Ingen människa fattar var hon får idéerna ifrån, hur hon kan få igång ett så stort engagemang omkring sig och, det bästa av allt, hur hon kan behålla sitt lugn mitt i allt detta kreativa kaos, som uppstår när filmfrukost med efterföljande diskussioner, pizza- och bastukvällar ska ordnas, alla femton konstnärerna ska samsas om en liten utställningsyta, musiker ska ha workshop och konsert, sju utvalda filmer ska visas, caféet fixas med hembakat fikabröd, guidade turer snitslas och skrotverkstan i den utgrävda husgrunden få form och innehåll av alla tillresta lekkamrater.


I-B Sparring. Foto
IB Sparring


IB Sparring är en eldsjäl i ordets mest goda bemärkelse. Hon tänder lätt inför orättvisor och är orädd nog att säga vad hon tycker. Det är hon som eldar på och har visionerna i alla projekt men hon bränner inte ut sin omgivning utan ser tvärtom kollektivet som styrkan i allt hon tror på och gör. Så är det i politiken så också i alla konst- och kulturprojekt hon jobbar med. Förutom på Svanö har IB i många år varit en av många som "bygger" Urkultfestivalen i Näsåker.

Som konstnär använder sig IB ofta av vad som redan finns; ser massor av möjligheter och återanvändning där andra bara ser skräp, färdigt för tippen.
På pingstrundan i Nordingrå härom året fanns IB med bland utställarna på Järnsta kulturförening. Där minns jag speciellt några utsökta små husmodeller med balkonger och fönster in mot, vad det såg ut som, fullt möblerade rum. Det till synes så eleganta visade sig vid närmare undersökning bestå av ihopsamlat papperskorgsmaterial: glanspapper, gem, snörstumpar och plastband.

Även här på Svanöutställningen finns en monter med IBs omvandlade restprodukter. Denna gång har hon gått igång på köksattiraljer. De har i all sin vardaglighet fått helt nya liv som fantasifulla och inbjudande djurskulpturer.
Det är det lekfulla och tillåtande i konsten som ger energikickar och nya idéer, tycker IB.
Ådalens Afrikagrupp finns förstås med som arrangör av Svanös konst- och kulturvecka. Det är viktigt med utblickar och internationellt solidaritetsarbete. Trots att IB har rötterna i Stockholm och är en världsresenär, är det ändå alltid till Svanö och invånarna där hon återvänder.

Härom året hängde det en fotoutställning på Svanö folkets hus, med svartvita bilder tagna av IB, där invånarna på den lilla ön presenterades i text och bild. De stod framför sina hus tittade in i kameran och såg alla ut att vara mitt inne i ett intressant och roligt samtal med fotografen.
Den utställningen gjorde ett starkt intryck på mig; att så enkelt, kärleksfullt och rakt på sak kunna berätta om människor på en ö, var häftigt och imponerande. Det övertygade i alla fall mig om att alla öar av människor borde ha tillgång till en eldsjäl, konstnär och sparringpartner av IBs kaliber.

Text: Karin Lundqvist
Foto: Jonas Lundqvist
Volym 2013-08-08