Konst i Västernorrland

Hotfullt landskapsmåleri

Mari Vedin Laaksonen, Kramfors konsthall, t o m 9 mars

Dramatiska himlar, snö, is, förgiftade vattendrag, forsar, kalhyggen, stränder och norrländska myrar går Mari Vedin Laaksonen igång på. Hon vill fånga alla de där speciella ögonblicken ute i naturen, då hon känt en stark själslig närvaro i den samtidigt med en gnagande oro över hur snabbt förödelsen breder ut sig och miljöhoten sprids.

Mari Vedin Laaksonen kommer ursprungligen från Sidensjö utanför Örnsköldsvik men bor sedan många år i Östersund. Hon har varit distriktsordförande i KRO (Konstnärernas Riksorganisation) och jobbar numera parallellt med sin konst även som halvtidsanställd förskollärare.

På stora tjocka akvarellpapper (600 gram) målar hon med omväxlande akryl- och tuschfärger. I sina tidigare utställningar har det ofta handlat om rena naturupplevelser, hur hon njutit av sina strövtåg, upptäckt och registrerat allt hon sett. Men inför denna utställning har sinnesstämningen övergått till en förtvivlan över allt det som hotar och skadar naturen.


Verk av Mari Vedin Laaksonen, På andra sidan havet 3, akryl
©2015 BUS/Mari Vedin Laaksonen, På andra sidan havet 3, akryl


Vid första anblicken kan bilderna och utställningen uppfattas som ett utslag av ett något slarvigt och snabbt hopkommet måleri men vid närmare betraktande växer bilderna och det skissartade fördjupas och blir till något kraftfullt och distinkt.
Serien med mindre akrylmålningar ”På andra sidan havet” är som små tittskåp med något ljust där längst bak i tunneln, något hoppfullt och bra. Medan de stora, svarta tuschmålningarna ”Natur 1-7” har en dov och hotfull underton i den till synes så natursköna, skimrande ytan.

Det är en märklig förvandling som gör hela utställningen till en både spännande och intressant konstupplevelse!

Text: Karin Lundqvist
Foto: Jonas Lundqvist

Volym 2015-02-17

Skriv ut pdf>>