Konst i Västernorrland

Hannah Streefkerk

Translated patterns and mended nature
Härnösands konsthall, Galleriet, till 16 maj

Nederländska konstnären Hannah Streefkerks utställning på Härnösands konsthall börjar redan utanför byggnaden, i slänten ner mot Nattvikens svarta vatten. Där har hon konstfärdigt lagat en bit uppsliten gräsmatta med små och sammanhållande stygn runt såret. Det verkar vara så hon arbetar med sitt konstnärliga uppdrag, att förtydliga, översätta och laga skavanker i själva naturen.


Verk av Hannah Streefkerk, A time for, löv av näver
Hannah Streefkerk, A time for, löv av näver.


Förra året deltog Hannah Streefkerk i samlingsutställningen ”FAS goes North” i Örnsköldsviks konsthall med en svävande ”Memorabilia” i välgjord näverslöjd. Även i ett av rummen på bottenvåningen av Härnösands konsthall har hon med ett verk i näver ”A time for”. Det är denna gång i form av ett stort blad som förstärkts med en prydlig langettsöm.

Lite mer handfast och tungt vägande är installationen ”To conserve”. Det är ett mindre klapperstensfält eller kanske man ska se det som ett röse i utställningen mitt där varje enskild grårosa sten fått ett virkat ytterskal.

Runt om på väggarna i Hannah Streefkerks utställning hänger poetiska vårvinterlandskap av ruttnande isar och brunsvarta jordar. Vi närmare granskning visar det sig vara utsökta korsstygnsbroderier, inte utan att man blir lite rörd och imponerad av all denna omsorg om tingen och det hantverkskunnande som kommer till uttryck i verken.

Text: Karin Lundqvist
Foto: Jonas Lundqvist

Volym 2015-05-04

Skriv ut pdf>>