Konst i Västernorrland

Lågmälda samtal på Utås

Sommarutställning Galleri Utås Gård, Husum, till 2 aug.

Mats Adelman, måleri, träskulptur
Karin Bengtson, keramik
Aleksandra Kucharska, blyerts
Carolina Linné, keramik
Ulrika Lundberg, måleri
Ylva Westerlund, teckning, skulptur

Årets sommarutställning på Galleri Utås Gård är, som alltid, väl genomtänkt och fint iordningställd med sex intressanta konstnärskap som delar på lokalerna. Vissa år kan det slå gnistor i dessa möten mellan uttrycken. I år känns det mer som ett stilla, lite lågmält samtal mellan vänner.

I galleriets entrérum kan man på långbordet i mitten beundra den skickligt drivna keramikern Karin Bengtsons lövtunna, runda skålar i flera olika storlekar och med skiftande mönster på. Varje gruppering på bordet har en lysande klar och sammanhållande färg. Karin Bengtson kavlar ut sitt stengods och screentrycker mönstren direkt på innan hon formar skålarna och bränner dem i höga temperaturer. Hon bor i småländska Vimmerby och ingår i keramikerkollektivet Kaolin på Hornsgatan i Stockholm.


Verk av Ulrica Lundberg. En för alla, alla för en. Akryl
©2015 BUS/Ulrica Lundberg, En för alla, alla för en, akrylmålningar.


Samma klara, lite karamelliga färgskala och med liknande fria dekorationssätt återfinner man i Ulrica Lundbergs stora kvadrat på väggen strax intill. Vid närmare betraktande består den av sjuttiofem små akrylmålningar på linoleumplattor (ca 15x15 cm). ”En för alla, alla för en” heter verket. En platta faller utanför ramen och plötsligt ser den väldigt ensam ut där på den helvita timmerväggen.

I samma utställningsrum finns också 2010 års Grundsunda-stipendiat Aleksandra Kucharskas gråtonade blyertsteckningar och Umeåkonstnären Carolina Linnés kritvita, något opersonliga husskulpturer. De båda har ett blekare och nästan andlöst förhållningssätt i sina konstnärliga uttryck, om man nu ska jämföra med Karin Bengtsons och Ulrica Lundbergs.

Förra året var det Ylva Westerlunds tur att bli utvald som Grundsunda-stipendiat. Hon och hennes sambo Mats Adelman ställer ut i galleriets innersta rum. Tillsammans har de bildat företagsnamnet och konstnärskollektivet Swedish Wood. Med det vill de, enligt programförklaringen, söka sig tillbaka i tiden och med en folkloristisk blick undersöka den svenska skogens och trädets betydelse som råvara för hantverkstraditionen och pappersindustrin i landet.

Ylva Westerlund kommer från Husum. Hennes pappa jobbade fackligt på MoDo koncernens Husumsfabrik. Med sin konst vill hon berätta om sin uppväxt på den lilla bruksorten och försöka göra en personlig tolkning av dess historia. Hon går igenom vad som finns skrivet och har efteråt spetsat de viktigaste böckerna med en slipad kniv rätt igenom. ”Enade vi står” heter verket och i bokpaketet återfinns Ronny Ambjörnsons intressanta text om mönstersamhället utanför Umeå, Norrbyskär. ”Den strävsamme arbetaren” heter boken och det verkar vara denna strävsamma yrkesstolthet Ylva Westerlund nu vill undersöka på djupet; var kom den ifrån och vad blev det av den? Ett fackföreningsstandar vajar på sin stång, inte blodrött och fyllt av framtidstro utan helsvart och sorgset, i Ylva Westerlunds tappning.


Verk av Ylva Westerlund. Standar. Skulptur
©2015 BUS/Ylva Westerlund, Standar, skulptur


Mats Adelman är uppvuxen i Stockholm och hans stora intresse har alltid varit djur och natur, speciellt fåglar. Hans skulpturala björktrast, rödstjärt, stenfalk och alla ugglor fyller rummet. De sitter alldeles stilla på pinnstolarna, skapade enkom för dem, och på grova grenar mot väggen och tycks vaksamt följa varje besökares rörelse. Mats Adelman har med sina träskulpturer och målningar på träpannåer lyckats väl i ambitionen att skapa en drömlik och naturromantisk miljö med drag av mysticism och kalla kårar. ”We are lizard” heter hans skulptur/modell som i alla fall får mig att tänka på norrländska noire-berättelser med svarta skogar och övergivna hus.

– Men det finns också skönhet och hopp i de här miljöerna, menar konstnärsduon Swedish Wood. Det finns plats för nya symboler på standaret och i husen och skogarna ryms det många människor, alla med sina drömmar och idéer om en ljus och gemensam framtid.

För öppettider gå till: www.galleriutas.com

Text: Karin Lundqvist
Foto: Jonas Lundqvist

Volym 2015-07-10

Skriv ut pdf>>