Konst i Västernorrland

Anders Thyr

”IKON 2, Weltschmerznallarna” Kramfors Konsthall, till 7 april

Anders Thyr är förutom konstnär, även illustratör och lärare i digitala medier och grafisk formgivning. Det märks, när man tittar på den fjorton minuter långa videon, som på ett pedagogiskt och åskådligt vis förklarar hur det går till att göra torrnålsgrafik, att han är en bra lärare. Han har dessutom en viss anknytning till Kramfors efter att ha varit bildlärare på Ådalsskolan för ett tiotal år sedan. Flera av hans tidigare kollegor och elever dyker upp på vernissagen.

I serien med torrnålsgrafik, som ingår i utställningen, domineras bilden av en liten trubbig, sepiabrun nallebjörn. Anders Thyr minns tydligt när bilden kom till honom men han kan inte riktigt förklara varför det blev just en nalle. Är det möjligen hans alter ego? Alla bilderna har ju en nallebjörn i centrum omgiven av starka personliga minnesbilder av både roliga och obehagliga livshändelser. Dessutom utstrålar ju Anders Thyr, som person, ett slags nallebjörnstrygghet. Men nallen som alter ego är något han inte alls vill kännas vid.


Anders Thyr, Hackkycklingarna eller björnen sover, torrnålsgravyr
©2015 BUS/Anders Thyr, Hackkycklingarna eller björnen sover, torrnålsgravyr


Torrnålsgravyrerna har alla väldigt poetiska men också oroande titlar. Det handlar om Weltschmerz i olika faser, om ”Unbearable Balance Act”, ”Unbearable Lightness of Being”, ”Order Executed” och liknande beskrivningar av utsatthet i olika grader.
Oftast föreställer bilden en varelse, en nallebjörn, som står helt ensam i världen inför en illasinnad mobb. Ibland är den färdig att skjuta med laddade, höjda vapen. Ibland överröstas bilden av hånfulla skrän från en flock hackkycklingar, som helt säkert har satt skräck i den låssassovande nallen i bildens mitt.

Hela serien med nallebilder är rörande, självutlämnande och väldigt välgjord.
Anders Thyr använder sig av en ritbräda kopplad till datorn. Han ristar sina bilder på plastark, som sedan bearbetas ytterligare med torrnålen och färgas in och används som underlag i tryckprocessen. Han gör alltid bara små upplagor ca tio ark av varje bild. I utställningen finns fyra inramade torrnålsgravyrer tryckta på plast med. Alla fyra förlagor till var sitt tryck på tjockt papper.

På en vägg i utställningen har Anders Thyr samlat ett gäng oljemålningar. Det är ikoner från datorns tangentbord, sådana som vi ständigt omger oss med men sällan tänker på, tecknen för Power/Standby, Fast Forward, Pause, Play och Eject. I denna form ser de riktigt ödesmättade ut som grekiskans tecken för Alpha och Omega. Allt handlar om liv och död, vilket det ju också gör, men mellan dessa storheter hinner vi vara med om nallebjörnarnas liv också. Både det som är bra och det som gör mycket ont. Det där som kallas weltschmerz.

Text: Karin Lundqvist
Foto: Jonas Lundqvist

Volym 2015-03-17

Skriv ut pdf>>