Konst i Västernorrland

Elva kvinnor

Kvinnliga konstnärer med Medelpadsanknytning Sundsvalls konstförening, Sjögatan 7, till 8 feb.

Starka skönhetsupplevelser är vad Sundsvalls konstförening bjuder besökarna på i utställningen Elva kvinnor. Här visas verk av Karin Mamma Andersson, Marianne Degerman, Kirstie Ekelund, Ingela Hamrin, Åsa Larsson, Sylvia Lidberg, Ulrika Lönnå, Lisbeth Malm, Birgitta Samuelsson, Nina Svensson och Ulla-Carin Winter. Det handlar med några få undantag om grafik eller måleri, och då mycket estetiskt tilltalande sådant. Att tonvikten på skönhet i färg och form skulle ha med genus att göra är troligt men svårt att belägga, enklast är att bara njuta.


Verk av Birgitta Samuelsson, Spegling III, akrylmålning
©2015 BUS/Birgitta Samuelsson, Spegling III, akrylmålning


Precis vid ingången till galleriet hänger Birgitta Samuelssons Spegling, en stor och skimrande målning i orange och gulrött. Redan här slås utställningens estetiserande ton an. Samma konstnär återkommer med liknande motiv, men i mindre format, runt om i lokalen. Bryter av från mängden gör Nina Svensson med sin installation ”Jonas, Nicke och Bea, innebandyklubba med silikonbild” gjutet i aluminium. Klubban står lutad mot en vägg och ser funktionell men bortkommen ut. Nina Svensson är uppvuxen i Timrå, utbildad på Konsthögskolan i Umeå och bosatt i Stockholm.
Flera av utställarna lever i Medelpad, några har bott där men flyttat, för andra framstår anknytningen som mer konstruerad. Uppenbart påverkade av Medelpad i sina bildspråk är Ingela Hamrin, Ulla-Carin Winter och Kirstie Ekelund. Ingela Hamrin fortsätter att fascinera med sina närmast fotorealistiska målningar, nu av slaktavfall. Hon visar också en serie lysande mindre akvareller där motivet är kal vårvinterbjörkskog framför en isig sjö.


Verk av Kirstie Ekelund, Döden, akrylmålning
©2015 BUS/Kirstie Ekelund, Döden, akrylmålning


Ulla-Carin Winters blygrå grafik får mig att tänka på Edward Hopper, men här utspelar sig tystnaden och tomheten vid busstationen eller älven, någonstans i Medelpad.
Höga berg och djupa dalar är karaktäristiska både för Medelpad och Kirstie Ekelunds måleri, men nu har det tillkommit färg och ljus, ibland till och med sol. Hennes tolkning av Döden är en dalgång med både ljus och mörker.
I högsta grad livfull är Lisbeth Malms lättsinniga lek med måleri och screentryck. I utställningen visar hon också ett glasarbete, Waterflower.
Utställningens största namn, Karin Mamma Andersson, har studerat på Sundsvalls konstskola. Här visas hennes grafik, och då kanske inte den roligaste hon har gjort.
Det finns mycket mer att se på Sjögatan Sju, men skynda, utställningens sista dag är den 8 februari.

Text och foto: Karin Kämsby

Volym 2015-02-03

Skriv ut pdf>>