Konst i västernorrland. Text

Marie Isaksson

Emalj, Härnösands konsthall, till 15 mars

Marie Isaksson är aktiv i Vänersborgs konstgrafiska verkstad, som varje höst arrangerar Göta Älvdalens konstrunda. Hon bor och har sin ateljé i Sjuntorp, söder om Trollhättan, men somrarna tillbringar hon i Häggvik, Nordingrå, även där med sin ateljé öppen för besökare.
Det var på en emaljkurs för konstnärer på KKV i Örnsköldsvik, med Mikael Arvidsson som lärare, hon fick smak för att arbeta med emalj. Innan dess jobbade Marie Isaksson framför allt med blästrat glas, grafik och tredimensionella former i betong.


Emalj av Marie Isaksson
©2014 BUS/Marie Isaksson, Morgonrodnad, emalj, 50x50cm


I den pågående utställningen på Härnösands konsthall har de femtiotvå kvadratiska emaljerna (50x50, 35x35 och 25x25) natur och landskap som ett genomgående tema. Färgerna går i dovt svartbrunt med inslag av solgult, lime och beigerosa.
Marie Isaksson verkar alltså gilla att växla mellan hårda och mjuka material t ex järnplåt, betong och papper och det går igen även i formerna på emaljerna. Hon använder sig av upprepningen i motivet och utgår oftast från en stiliserad blomma, ett blad, några fröer, kanske mossor eller ett mikroskopiskt mönster av svepande granbarr.

Det ser lekfullt och enkelt ut men det speciella med Marie Isakssons emaljarbeten är hennes noggranna och, vilket man som betraktare också kan ana, tålmodiga grundbearbetning av järnplåtarna. Med hjälp av etsande syror jobbar hon sig ner i dem, för att så småningom få fram den rätta strukturen på underlaget innan själva emaljarbetet påbörjas. Resultatet är effektfullt med mörker och ljus som skiftar i ett naturligt skuggspel över konsthallens vita väggar.

Text: Karin Lundqvist Foto: Jan K Persson

Volym 2014-02-28

Skriv ut pdf>>