Lena Johansson Fahlén

Kramfors konsthall, till 7 januari 2015

– Akvarell är en både lätt och svårbemästrad teknik, inleder Lena Johansson Fahlén sitt vernissagetal på Kramfors konsthall, och avslöjar att hon hela tiden försöker hitta en egen stil, inte fastna i att måla så tekniskt perfekt som möjligt, utan istället utforska andra spår som att dra med en rostig murslev över en våt yta, för att få den rätta råa tonen på t ex en husgavel.

Som akvarellist i Sverige kan det vara både inspirerande och kvävande att jämföra sig med en sådan storhet som akvarellmästaren Lars Lerin, förledas att tro att man lika lätt på handen ska kunna dra med penseln över det vita, blöta pappret. Eller (för en tidigare generation) totalt tappa sugen att måla akvarell då Gerleborgsskolans skapare och huvudlärare Arne Isacsson på sitt stränga maner krävde exakt färgkunskap och teknisk fulländning av sina elever redan vid start.


Akvarell av Lena Johansson Fahlén
©2014 BUS/Lena Johansson Fahlén, Får, akvarell


Hur Lena Johansson Fahlén förhåller sig till Lerin och Isacsson vet jag inte. Hon vill måla fritt och tänja gränserna, ser sig inte som en landskapsmålare utan känner större lust att måla människor, fånga sinnesstämningar i kroppar och ansikten, då de interagerar med varandra.
I utställningen har hon dock, förutom människor i rörelse, flera exempel på sitt landskapsmåleri, vintervita skogsbryn och höstfuktiga huskroppar.
Snölandskapen är skickligt målade rent tekniskt men känns tomma, utan avsikt, blir lätt bara julkortsvackra. Människorna i grupp eller som ansikten rakt framifrån har fina detaljer men är skissartade och känns inte helt färdiga.

Annat då med höstlandskapen, de rödbruna husväggarna och svartgrå fåren. De har en helt annan nerv. Jag fastnar för akvarellen ”Får” där en blygrå himmel hänger tung över en liten grupp ulliga får. Den rödbruna jorden ser ut att snart täckas av vinterns första snöfall och man känner fukten och kylan ta sig in under huden. Det är avskalat och snyggt komponerat med väl valda färger. Lerin och Isacsson hade nog varit nöjda!

Text: Karin Lundqvist
Foto: Jonas Lundqvist
Volym 2014-12-12

Skriv ut pdf>>