Konst i västernorrland. Text

Africa is a Great Country
Jens Assur

Sundsvalls museum, till 10 april

Cuba
Oskar Ohlson

Sundsvalls museum, till 20 april

Pedagogiskt i överkant

Jens Assurs fotoutställning Africa is a Great Country visas nu på Sundsvalls museum. Den innehåller bilder från främst urbana miljöer i Afrika. Syftet är utmana den dominerade vinkeln i mediernas rapportering från Afrika. I stället för krig, svält och HIV vill Jens Assur visa att Afrika har en hyperurban livsstil, en snabbt växande medelklass, ett trendmedvetet kultur- och nöjesliv, kreativt entreprenörskap och gigantiska metropoler med modern arkitektur.


Foto av Jens Assur, bostadsområde
Jens Assur: Bostadsområde, Vila Olímpica, Maputo in Mozambique, foto. Pressfoto.


De digitalt fotograferade, uppförstorade färgbilderna, alla i breddformat, upptar hela Magasinsgatan på Sundsvalls museum. De visar flygplatser, bostadshus, människor, en bensinmack, de stängda bostadsområdena med sina väktare, höghus, storstäder, grönskande landsbygd. Bilderna fylls av sin pedagogiska, informativa ambition att förändra bilden av Afrika, men frågan är hur oinformerad och okunnig betraktaren ska vara för att bli förvånad och lära sig något nytt. Risken är att reaktionen blir ett uttråkat jasså.

En annan tolkning är att utställningen ger en bild av hur världen blir mer och mer likadan överallt. Samma storstäder växer fram i varje utvecklingsland (om uttrycket tillåts, avsikten är inte att nedvärdera) jorden runt; det är samma varor i butikerna, samma arkitektur, samma kopiering av västvärlden, samma bilar, men ett ännu värre trafikkaos än i väst. Städerna förlorar sin karaktär och all lokalfärg är på väg att suddas ut. Likadana beväpnade vakter vandrar runt i de besuttna klassernas gated communities vart i världen vi än oss vänder.

Africa is a Great Country visades första gången på Liljevalchs våren 2013 och har turnerat sedan dess. I vår visas den även i Göteborg, Kigali i Rwanda, Harare i Zimbabwe, i Bollnäs och senare i sommar i Halland. Fotoprojektet stöds av Sida, Afrikagrupperna, Millicom, Investment AB Kinnevik, Svenska postkodlotteriet och MTG.

Jens Assur närvarar själv på pressvisningen av utställningen i Sundsvall. Han säger att titeln är ironisk, eftersom västerlänningar talar om Afrika som om det vore ett land, men där finns 54 olika stater. Han vill visa att det finns stora städer, modern infrastruktur och en snabb ekonomisk utveckling i hela Afrika.

– Vad säger den endimensionella bilden av Afrika om oss själva? frågar han. Det handlar om vår egen självbild. Vi är inte i toppen på näringskedjan längre.

– Människor i Afrika har samma behov som vi, säger han, men frågar sig samtidigt om det växande välståndet kommer att fördelas så att hela befolkningen får tillgång till rinnande vatten, avlopp, arbete, tak över huvudet och sjukvård.

Jens Assur började resa till Afrika på fotouppdrag i början av 1990-talet och har sedan dess återvänt gång på gång. De bilder han visar nu är tagna från sommaren 2012 till vintern 2013 i tolv afrikanska länder söder om Sahara: Botswana, Sydafrika, Zimbabwe, Egypten, Ghana, Zambia, Liberia, Rwanda, Malawi, Zambia och Mozambique.

I ett mindre utställningsrum intill den stora utställningshallen finns en annan fotoutställning med bilder från Kuba, av fotografen Oskar Ohlson. De är svartvita, dunkla, manuellt framkallade. Den som skrivit den osignerade utställningstexten påstår att bilderna lika väl kan ”vara från Mallorca, Paris eller Sveg”. Själv ser jag bilder som närmast doftar Latinamerika och Karibien, så stark är närvarokänslan, så stark är bilden av Kuba, ett omodernt land bortom urbanisering och kapitalistisk så kallad utveckling.


Foto av Oskar Ohlson. Kuba
Oskar Ohlson, foto ur hans utställning om Kuba. Foto Karin Kämsby.


Konstrasten mellan de båda utställningarna är stark och slående. Å ena sidan digitalt foto, modern utveckling och storstäder, å andra sidan gamla, slitna, omoderna miljöer i en värld bortom urbanisering och modernitet. Å ena sidan en konstnär som jobbar utifrån sin egen vision, å andra sidan en fotograf med pedagogiska ambitioner att förändra och påverka människors världsbild.

Text: Karin Kämsby 
Volym 2014-03-28

Skriv ut pdf>>