Konst i västernorrland. Text

Thage Nordholm

Kramfors konsthall
Till 7 jan 2014

Till Kramfors konsthall har konstföreningen bjudit in Ragnar Forsberg, ägare av Galleri Ängö, att göra en minnesutställning över konstnären Thage Nordholm. Det har blivit en omväxlande samling med många av de redan kända litografierna och akvarellerna med landskapsmotiv från Ångermanland, speciellt Ådalen, men också några mindre kända oljemålningar, utlånade av hans änka Margaretha Nordholm, finns med i utställningen, bl a den på Ivar Lo-Johansson, som i flera år bodde granne med Nordholms på Bastugatan i Stockholm.


Porträtt av Ivar Lo-Johansson, målning.
Ivar Lo-Johansson, olja


Det ser ut som konventionellt porträttmåleri med Ivar Lo-Johansson i blå cheviotkostym; ena handen på boken (visar att han är författare) och den andra i fickan (försök att se lite ledigare ut) men färgskalan är levande och varm och författaren får en blå blick och ett lyster i ansiktet, som genast ger honom en sympatisk utstrålning, trots det allvarsamma och stela.
Thage Nordholm var en färgens mästare. Han kunde återge den magraste jord, det kallaste vatten och den tunnaste himmel med den exakt rätta kulören, som fick himmel, hav och jord att stråla och se inbjudande ut.
Även oljemålningen ”På isen” får ett soligt skimmer, även med den kyliga gröna tonen på himlen. Man kan faktiskt ana vårvindar och en kommande dagsmeja.

Thage Nordholm hade, som konstnär, flera stora utställningar runt om i landet både tillsammans med andra och några separata bl a på prins Eugens Waldermarsudde och Thielska galleriet i Stockholm, men är väl annars mest älskad och känd hemmavid dvs i Ångermanland.
Han gjorde omslagsbilderna till Birger Normans böcker ”Speleka” och ”Sista natten på Nordstjernan”, till Lars Guvås ”Mitt Nordingrå” och till Pelle Molins ”Ådalens poesi i ord och bild”.
Av Kramforssonen och dåtida riskkapitalisten Thomas Fischer fick Thage Nordholm uppdraget att måla en stor akvarell på väggen i Bollsta folkets hus. Han hann inte riktigt bli klar med den innan han insjuknade och dog samma år.

Flera av Thage Nordholms verk ägs av Kramfors kommun och konstföreningen. Tillsammans har man tänkt visa sina mest intressanta konstnärer ur samlingarna under 2015, det år då konstföreningen firar sin 70 års dag.

Karin Lundqvist (text)
Jonas Lundqvist (foto)

Volym 2013-12-27

Skriv ut pdf