Hårt och mjukt i samspel
Obevekelser, konst- och dansfilm på Hemsö fästning, till 25 aug.

Hemsö fästning, denna grabbiga inrättning från kalla krigets dagar, som var ett av Sveriges viktigaste värn mot fienden i öst, är väl minsta av allt något man förknippar med konst, mjuka kroppsrörelser och experimentell och utomjordiskt vacker urtidsmusik.


Elin Kristoffersson. Foto.
Dansaren Elin Kristoffersson. Foto Jonas Lundqvist.


Lisa W Carlson banade väg för konsten på Hemsö fästning, då hon för några år sedan visade sin videoinstallation ”Stanna” där. Nu är det alltså Elin Kristofferssons och Björn Ola Linds tur att fylla bergrummet med sin konstfilm ”Obevekelser”.
Elin Kristoffersson och Björn Ola Lind har tidigare gjort ett liknande samarbete i Cisternen på Svanö. Där var det den fantastiska efterklangen som taggade igång dem. I fästningen är det vattnet och bergets samspel som inspirerat; att den hårda stenen kan formas av det mjuka vattnets kraft.

Det droppar från grottväggarna, kvider och låter som dova, utdragna strupljud från bergets inre. En mjuk kvinnokropp rör sig mot den hårt räfflade cementväggen; tänjer, smeker med armar, ben och bål de fuktiga stenarna, försöker bli ett med den hårda ytan, att pressa sig in i de vassa håligheterna.


Foto ur filmen Obevekelser
©2013 BUS/Björn Ola Lind. Ur filmen Obevekelser. Foto: Jan K Persson


Som betraktare står man lutad mot den kalla väggen, känner fukten tränga in i sin tunna sommarkofta men förmår inte byta ställning eller ta ögonen från dessa böljande, långsamma kroppsrörelser. Uppfylld av musikens suggestiva kraft är det sedan bara att efter en halvtimma bryta förtrollningen och kliva rätt ut i sommarvärmen igen och möta den hisnande utsikten av öppet hav och horisont, som når nästan ända fram till Finland.

FAKTA:
Idé, koreografi och dans: Elin Kristoffersson.
Regi, film och musik: Björn Ola Lind.
Plats: Hemsö fästning (utgången mot restaurangen), på Hemsön norr om Härnösand.
Tillfart: Älandsbro E4 mot Hemsön. Varje hel- och halvtimme avgår färja
från Strinningen till Hemsö.
Öppettid: Kl 12-16 dagligen t.o.m. 25 augusti.
Till 25 augusti visas även en kortversion av filmen på Härnösands konsthall.

Text: Karin Lundqvist
Volym 2013-07-09

Skriv ut pdf