Elevutställningar
Sundsvalls konstskola, Forsa folkhögskola, Mittuniversitetets bildjournalistutbildning, Hantverksprogrammet foto Sundsvalls gymnasium
Sundsvalls museum, till 19 maj

Konst- och fotoelever visar bredd
I en bred utställning visar Sundsvalls museum elevarbeten från fyra utbildningar i Mellannorrland inom konst, bildjournalistik och foto. De unga visar egna långsiktiga projekt och konstnärliga gestaltningar.
För de eftergymnasiala utbildningarna kan det handla om att ta studielån i ett eller flera år för att satsa på sitt eget skapande. Det kräver mod och självförtroende, men utbildningarna ger också framtidsmöjligheter.
Det första som möter besökaren är Sundsvalls konstskola. Elever, främst från skolans andra utvecklingsår ställer ut ställer ut arbeten i skiftande tekniker och material. Några av dem har redan ett utvecklat bildspråk, vet vad de vill och har börjat profilera sig utåt, andra är mer trevande.



Per Nenzelius, foto


Fredrik Wimmercranz fascineras av ansikten och visar bland annat Myllret, en mängd ansikten målade i akryl. Samuel Lethos La-di-fucking-da-di, ett mörkt mansansikte med en svart lapp för ena ögat, drar blickarna till sig. Kurskamraten Per Nenzelius presenterar ett analogt, närmast måleriskt foto i en serie om fem bilder med titlar som Väntrummet och Krossad ruta. Bland utvecklingsårets tio utställare finns tre tjejer. Therese Mattson satsar på en framtid som illustratör och söker vidare till grafiska utbildningar. I utställningen visar hon sitt barnboksprojekt med romantiska sagoillustrationer. Maria Fandén vill rita serier och visar teckningar i blyerts samt en energiskt hoppande häst i modellera som jag verkligen gillar. Carolina Norin har lyckats få till en estetiskt tilltalande relief av krossade cd-skivor.




Maria Fandén, Hopp, modellera


En trappa upp i museet visas utställningen Masters work – a View of the North med foto av masterstudenter vid Mittuniversitetets bildjournalistutbildning. Det är en tvåårig ny utbildning där inträdeskraven bland annat är en kandidatutbildning i bildjournalistik eller motsvarande och två års yrkeserfarenhet. De sex studenterna, varav två kvinnor, kommer från Spanien, Tyskland, Portugal, Rumänien, Nederländerna och USA och har varierande bakgrund, några är professionella fotografer, en har varit verksam som kulturantropolog/journalist och en är kemiingenjör. De ställer ut sina pågående arbeten.
Mötet med norra Sverige tycks ha varit drabbande för bilderna handlar om företeelser som snö, mörker och övergivna platser. Sean van der Steen från Nederländerna intresserar sig för konflikten mellan industri och natur och visar oväntade perspektiv på industriområden i Sundsvall.

Tyske David Schreiner undersöker livet i Norrland i en serie ögonblicksbilder, monterade som småbilder huller om buller i ett stort collage. Några av dem har sedan dragits upp till större format. Intrycket är fräscht, impulsivt och intuitivt.
Linda Thompson är född i Sverige men uppväxt i USA. Hennes fotoprojekt handlar identitet och ursprung. På hennes bilder ståt en eller ett par människor rakt upp och ner framför ett hus eller någon annan bakgrund. Här hade jag behövt bildtexterna för att förstå sammanhanget.
De finns här http://fromquestionsandanswers.blogspot.se/.

Masterstudenternas bilder befinner sig på ett märkligt sätt mittemellan reportagefoto och konst. Flera av projekten närmar sig konsten om de drivs vidare som personliga uttryck. Om de stannar upp blir det ett fotoreportage. Det ska bli intressant att se den fortsatta utvecklingen.

Nio elever från Forsa Folkhögskolas projektår i foto kallar sin del av utställning för 800h, det antal timmar som motsvarar ett års heltidsstudier. Drabbande är Tova Karlssons fotoprojekt Lust. Det handlar om människor som identifierar sig som hbtq-personer och är vana att bli diskriminerade. I början av arbetet ville hon provocera men projektet har utvecklats mot större ödmjukhet och en insikt om att det finns en styrka i vara sårbar.
Eleverna vid Hantverksprogrammet foto Sundsvalls gymnasium har haft som fotouppgift att tolka och återskapa modet och är de som experimenterar mest i sina bilder.

Sammantaget är det en stark utställning med många intressanta inslag. Det ger hopp för framtiden att så många unga törs satsa på konst och foto och att det finns utrymme för dem att göra det även i Mellannorrland. Som helhet är de här elevutställningarna väl värda ett besök.

Fakta
Andraårselever från Sundsvalls konstskola i utställningen: Samuel Letho, Maria Fandén, Per Nenzelius, Fredrik Wimmercranz, Therese Mattson, Carolina Norin, Oscar Kujanen, Emil Aldén, Fredrik Palm, Jonas Berglund

Masterstudenter från bildjournalistutbildningen i utställningen: Maribel Narváez Gallardo, David Schreiner, Nuno Perestrelo Chorão, Sean van der Steen, Gabriel Amza, Linda Thompson

Text och foto: Karin Kämsby
Volym 2012-05-08