VOLYM
  

Fotospår del 2, arr Fotomuseet i Sundsvall

Andra delen av Sveriges bredaste elevutställning, Fotospår, pågår från 13 till 24 maj på Universitetsallén 18 (Berners) i Sundsvall.
Den här gången är det elever från Forsa och Hola folkhögskolor som ställer ut och det blir bara bättre.

Holas elever med inriktning på dokumentärfotografi, ger sig ut på upptäcktsfärd i världen eller här hemma och landar med ofta genomtänkta fotoprojekt. Nyfikenheten, viljan och modet att ge sig ut är imponerande. Själv fascineras jag av vissa av Marcus Erixons mystiskt oförklarliga bilder. Tyvärr slår han ibland över i onödiga provokationer. Det behövs inte, bilderna har en märklig dragningskraft ändå.Foto: Marcus Erixon

Men här mycket finns mer. Erica Öhman har tagit rest till Donau och Ungern. Daniel Wallenberg har engagerat sig i semesterparadiset Thailands baksida och mött illegala flyktingar från bland annat Burma.
Så rullar det på, i projekt efter projekt. Vi möter psykiskt sjuka, uteliggare och raggare. Barnhemsbarn i Litauen skildras i en serie bilder med märklig air av 1940-tal.

Forsa Folkhögskolas elever ser ut att jobba mer på känsla, mer naivistiskt och mer rakt på sak. Här deltar en kvinna på 65 år bland alla ungdomar, och varför inte, folkhögskolorna ska väl vara öppna för alla åldrar? Hon heter Marga Boustedt står för några av utställningens mest kommunicerande bilder. Det handlar om vägarbetare på väg 786 och för en gång skull är arbetarna här levande människor, inte någon form av statister. 


Foto: Helén Håkansson

Helén Håkanssons monumentalt uppförstorade bilder av detaljer från en lokverkstad bildar suggestiva mönster och dominerar sin del av rummet. Bo Svensson har mött skönheten i Marockos öken och förmedlar upplevelsen i emaljblanka färgbilder. Annat som avbildas är stjärtar, graviditet, dansträning, skejtare, natur med mer. Roliga är Sara Andreassons sagomotiv med gestalter ur olika folksagor.


Foto: Bo Svensson

Mycket är intressant och sevärt. Som vanligt finns inga pressbilder och de flesta sätter glas framför sina foton så det går inte att fota av dem och visa hur de ser ut.

Karin Kämsby