VOLYM
  

Fotospår
Fotomuseet 29 april – 10 maj
Fotografier av elever på Ålsta Folkhögskola och HV Foto Sundsvalls gymnasium.


Fotomuseet i Sundsval
l presenterar under maj och juni en rad examensutställningar inom fotografi. Först i raden är Ålsta Folkhögskola och HV Foto Sundsvalls Gymnasium vars avgångselever ställer ut på Universitetsallén 19–21 fram till 10 maj.


Flickan och skulden
Foto av Sandra Lundin, Ålsta Folkhögskola


Ett överväldigande flöde av bilder möter besökaren, men några av utställarna berättar något med sitt fotograferande och sticker genast ut. Se till exempel Sandra Lundins bilder på temat Flickan och skulden. Bilderna är inspirerade av boken med samma titel om samhällets syn på våldtäkt av Katarina Wennstam (Bonniers 2002). I ganska taffligt iscensätta bilder visas olika situationer kring våldtäkt. Bilderna har rubriker som ”De stod på kö”, ”Brott kan ej styrkas” och ”Hon bad om det”. Det är som om bilderna får extra styrka av de lite fyrkantiga arrangemangen.


En kroppslig konstform
Foto av Caroline Lundström. Ålsta Folkhögskola


Balettbilder återkommer även i år, den här gången är det Caroline Lundström som på temat En kroppslig konstform fotograferat dansare.
Förhöjd livskänsla och poetisk närvaro bjuder Johanna Holm på i sin bildserie ”Inom mig händer livet”.

I övrigt är det mycket om roller och sexuell och annan identitet, mångkultur med mer. I bildtexterna från HV Foto finns anmärkningsvärt många stavfel och meningsbyggnadsfel. Antingen har de inga lärare i svenska eller också menar de att språket inte behöver några regler.


Text och bild: Karin Kämsby

 

PERIOD 2
Forsa och Hola folkhögskolor.
13 maj - 24 maj 2006
Vid den andra perioden kommer fotografen Robert Knoth och journalisten A. de Jong att inviga utställningen samt föreläsa.
All utställarer får en publikation från fotomuseet.
Bildjournalisterna ställer ut hela maj på Fotomuseet under namnet bild:06.