Konst Västernorrland

Tvillingparadoxen

Bokobjekt av Theres K Agdler

Begreppet ”Tvillingparadoxen” är en skenbar paradox som härstammar från Albert Einsteins relativitetsteori, i liknelsen med en tvilling som efter en rymdresa har blivit yngre när den kommer tillbaks är tvillingen som var kvar på jorden. Paradoxen beskriver en situation som vid en första anblick ser ut som en motsägelse, men applicerar man relativitetsteorin visar det sig dock att motsägelsen inte existerar.


Tvillingparadoxen som tvillingband. Foto: Theres K Agdler.
Tvillingparadoxen som tvillingband. Foto: Theres K Agdler.

Theres K Agdler är författare och frilansjournalist bosatt på Frösön. Hennes roman Tvillingparadoxen handlar om Linn, en ung kvinna från Brunflo i Jämtland. Linn vill befria de siamesiska tvillingarna från Naturhistoriska museet i Göteborg samtidigt som hon försöker förstå vad som har hänt med hennes syster. Romanen undersöker samtidighet och relativitet i rymden, tiden och språket. Den består av två delar, den första där Linn badar, letar efter sin syster och planerar en stöld, den andra där hon tältar i Abisko, gräver ett hål med en sked och gömmer en glasburk i tältet.

Det tudelade temat tas ytterligare upp en nivå när Agdler låter boken komma ut i två utgåvor samtidigt, den ena i en bok som vänds upp och ner och läses från två håll. Den andra är en numrerad och signerad utgåva där författaren handbundit de två delarna till ett s.k. tvillingband. Dessutom har författaren tillverkat några unika bokobjekt, t.ex. bok i badkar, bok i livmoder, bok med tältsnöre, bok med pannlampa. När hon framträder med boken kan hon vid intresse även visa en utställning med de olika böckerna (digitalt eller på plats).

Theres K Agdler, är född och uppvuxen i Schweiz, flyttade till Sverige 1998 och adopterade svenska som sitt litterära språk. Hon debuterade 2006 med romanen Projekt Anaris [fjällfragment] för vilken hon belönades med Norrlands litteraturpris och Jämtlands läns kulturstipendium 2007. 2009 kom romanen ”Valår”, en roman om Feministiskt initiativs väg till valet 2006 samt markstriden mellan skogsägare och samer i Härjedalen. 2011 publicerades novellsamlingen ”Jordgloben snurrar runt sin axel i lugn takt – berättelser från periferin”.

Läs om arbetsprocessen med boken på eProvins och se Tvillingparadoxen här som PDF

 

Volym 2015-11-02