Japaninspirerat

”Kami” – illustrationer av Susanna Thorn Tuvestad, Sambiblioteket, till 24 jan.

Susanna Thorn Tuvestad, Göteborg, är i början av sitt bildskapande, är inriktad mot illustration och vistades ett par månader i Tokyo 2011, en plats hon gärna vill återvända till. På Sambiblioteket i Härnösand visar hon nu ett 20-tal tuschteckningar och akvareller där det japanska inflytandet märks tydligt. I den precisa grafiska linjeteckningen, i mönsterinflätande av kinesisk-japanska tecken, och i det berättande innehållet där flera av motiven har japansk anstrykning.


Tuschteckning av Susanna Thorn Tuvestad
Susanna Thorn Tuvestad. Kanske är det risplantorna som får
mig att gråta när jag minns i regnet. Tuschteckning.


Rubriken ”Kami” är ett ord med många betydelser beroende på sammanhanget, men här står det i första hand för ”hår, papper”. Ett tätt slingrande hårsvall återkommer i flera av bilderna där linjeteckningen får fullt spelrum. ”Med tusch fokuserar jag på linjer, mönster, svart och vitt. Med akvarell och akryl flyter färgen fritt och ger liv åt rävar och sjöjungfrur”, skriver Susanna Thorn Tuvested i programbladet. Hon arbetar gärna med kombination av tradition och något främmande, är inspirerad även av John Bauer, sagor om troll och prinsessor, och myter om nordiska gudar och väsen. Manga har också gett intryck på hennes skapande och mangaka Hisae Iwaoka´s böcker ”ligger nära till hands i bokhyllan”.

Ett ovanligt men sett till det japanska anslaget särdeles fint komplement i utställningen är de poetiska haikuliknande titlar hon gett tuschteckningarna. Här tre exempel: ”I vårvinden, brister även blommorna ut i skratt.” – Den första snön, är precis tillräcklig för att böja gladiolus bladen.” – Utmattad, bland blåregnsblommor, söker jag efter ett vandrarhem.”

Text och foto: Jan K Persson

Volym 2015-01-15