Konst Västernorrland

Ny arena för konst öppnas på Frösön

I en gammal flygplanstvätt på flygflottiljen F4 på Frösön i Östersund invigs på lördag 3 oktober ”Lat.63 art arena”, en ny mötesplats för konst och kultur. Verksamheten tar utgångspunkt i det geografiska läget mitt i Sverige och Norden för att exponera breddgradens kulturliv i kombination med nationell och internationell konst och kultur. Konsthallens initiativtagare Andreas Brännlund vill att Lat.63 blir en plattform för bred konstverksamhet i samarbete med regionala och nationella kulturinstitutioner, där bl.a. Färgfabriken, Atelier Ilsvika och Frösö Park redan ingår.


Flygflottiljen. Foto
Ny konsthall öppnas på flygflottiljen i Frösön.


Begreppet non-urban art arena bottnar i idén om att landet ofta beskrivs utifrån det normativa storstadsbegreppet i samhällsfrågor, kultur och hållbar utveckling. Målet är att förändra denna begränsade bild genom att skapa en mötesplats, ett laboratorium för konst, kultur, scenkonst, seminarier, konstprojekt och samhällsdebatt för en hållbar samtid ur ett bredare perspektiv.

Verksamheten är också kopplat till kulturprojektet North Cultitude 6263 som har som mål att skapa ett aktivt nätverk längs 62:a och 63:e breddgraden jorden runt inom 10 år. Lat.63 arbetar för att skapa kontaktytor och samarbeten med nätverk av konstnärer, kulturskapare, arkitekter, forskare och representanter från privat och offentlig verksamhet.

Först ut på konsthallen blir konstnären Heri Dono med utställningen "Animachines", som berättar om hans uppväxt i diktaturens Indonesien. Heri Dono deltar i år på Venedigbiennalen i den Indonesiska paviljongen. Han är på plats vid invigningen 3 oktober på Frösön och kommer att presentera sin utställning.

Han knådar samman personliga och kollektiva erfarenheter och länkar skarvlöst samman det förflutna och samtiden. Han radar upp skolbänkar med huvuden mässande i en monoton kör och häcklar inte bara politisk propaganda utan varje form av förtryck som kedjar fast kroppen och själen. En riksha vänds bak och fram. Den spjuveraktiga konstnären är en klarsynt narr som tolkar det absurda liv” (SvD, Joanna Persman)

Invigning lördag 3 oktober kl. 15.
Utställningen ”Animachines” pågår till 6 december.
Adress: Lat.63 art arena, Drontvägen 2, Frösö Park, Frösön.
Websida: http://lat63.se

Volym 2015-09-30