Konst i västernorrland. Text

Smycke som utsmyckning
”Libjiesbåaloe” invigd i Köpmanholmen

Den 13 september invigdes en utsmyckning av Helena Byströms på Kärleksudden i den nyanlagda Herrgårdsparken i Köpmanholmen. Skulpturen Libjiesbåaloe, samiska för ordet boll, består av två delar, en stor kula med diameter på 1,5 m i högblankpolerad rostfritt stål, samt ett löv i samma material. Den är tillverkad av ÖMV, Örnsköldsviks Mekaniska Verkstad, och polerad av ett företag i Stockholm.


Utsmyckningen Libjiesbåaloe av Helena Byström
©2014 BUS/Helena Byström. Utsmyckningen Libjiesbåaloe av Helena Byström.
Foto: Göran Omnell, Örnsköldsviks museum.

Helena Byström fick veta att området på 1600-1700-talet varit samisk boplats, men när sågen skulle byggas blev de bortkörda. Hennes idé för konstverket var att något spår blev kvar när samerna drog iväg. Ett rykte gör gällande att en stark samekvinna i sin bannande över sågen tappade ett smycke, en hängknapp från sin silverkrage. Sydsamerna har också en silverkrage och det fick Helena Byström att tänka på smycke, ett kvinnligt smycke. Det fick bli utsmyckningen, bokstavligen. Helena Byström skriver i en text om verket: ”Ett smycke som kopplar tillbaka till de som en gång levde på platsen, ett smycke som utsmyckning och markering av platsen. Ett smycke som refererar till den kvinna som måste varit en stark personlighet, en detalj från den kvinnliga sydsamiska dräkten, ett silversmycke som pratar om det samiska silvret.”


Foto av folksamlingen på jubileumsfesten för Köpmanholmen, 150 år.
Mycket folk hade samlats till invigningen som också var jubileumsfest för Köpmanholmen 150 år. Foto: Göran Omnell, Örnsköldsviks museum.

Skulpturen har bekostats genom Jonas Nätterlunds Minnesfond. Helena Byström har sitt ursprung i Örnsköldsvik och gick på Konsthögskolan på 1980-talet. Hon har i år också drivit projektet ”Blånagla” i Husum.

Volym 2014-09-22