Konst i västernorrland. Text

Konstdal Höga Kusten invigs
Program 28 juni – 5 juli med performance, utställningar och utflykter

På lördag 28 juni blir det invigning i Köpmanholmen av High Coast Art Valley eller på svenska Konstdal Höga Kusten, en satsning av Örnsköldsviks kommun på ett besöksmål som kombinerar kultur med natur.


Konstintendenterna Cia Andersson och Lars Ahlström. Foto
Konstintendenterna Cia Andersson och Lars Ahlström har under våren jobbat med förberedelser inför High Coast Art Valley. Foto från projektets Facebooksida.


Konstdal Höga Kusten kommer att ta sin utgångspunkt i den konst, som genom Nätterlunds stiftelse, utsmyckar Nätra-Sidensjöområdet. I dagsläget finns ett tjugotal konstverk placerade ute i naturen, vissa helt fristående och andra i anslutning till publika platser t.ex. vid en skola, en bank och ett kulturområde. Denna variationsrika konstskatt som finns i området kan nu länkas samman till ett tydligt kulturstråk som kommunen tillsammans med lokala aktörer får möjlighet att utveckla och marknadsföra som ett sammanhållet besöksmål. Projektets totala budget är på 9 miljoner kronor fördelat på två år, där halva summan utgörs av bidrag från EU:s strukturfond.

Konkreta insatser i projektet handlar bland annat om att förbättra skyltning och information om konstverken, ta fram kartor och paketlösningar för vandrings- och cykelturism samt att forma en strategi för aktiviteter i området. Dessutom skapas en konstpark på Herrgårdsudden i Köpmanholmen. Konstparken kan dels fungera som start- och informationsplats för konstdalen och Nätterlunds gärning, dels som en första anhalt för besökare på väg ut i skärgården.

Förutom presentation av projektet kommer man under invigningsdagen 28 juni, som sker i Herrgårdsparken, bland annat kunna lyssna till den kände konsthistorikern och pedagogen Ivar Torneus, ta del av en performance av Bill Olson och Magnus Seger, vernissage av en utställning med Leif Wikberg, invigning av en Plexiglasutställning, samt olika musikarrangemang.

På söndag 29 juni öppnar Brynge Konsthall utställningen ”InOm” av skulptören Iréne Vestman. Utställningen pågår t.o.m. 3 augusti och har öppet 12-16 varje dag. Brynge Konsthall ligger längs vägen mellan Bjästa och Sidensjö.

I samma trakter inbjuds tisdag 1 juli till utflykt till orten Bjällsta. Då sker introduktion av konstprojektet ”Söder om Eden öster om Tvivlet” av Jan K Persson, på en plats i skärningspunkten mellan byarna Eden och Tvivlet. Projektet bygger på en konceptuell idé om den fria platsen. Dansaren Elin Kristoffersson gör en performance koreograferad för tillfället. Samling klockan 12 i Bjällsta i närheten av Botniabanan (skyltas).

Hela programmet finns här, PDF>>

Affisch, High Coast Art Valley, PDF>>

Affisch, Söder om Eden öster om Tvivlet, PDF>>

Volym 2014-06-24