Ryskt foto 1900-1913
på Thielska Galleriet
Fotomuseet i Sundsvall samarbetar med Moskvas Fotohus
Tisdag den 3 december öppnas fotoutställningen ”Russia 1900-1913” på Thielska Galleriet i Stockholm. Initiativet till denna utställning kommer från Olga Sviblova på Moskvas fotohus. Hon fick i uppdrag att producera en utställning i Stockholm som skulle öppna i början av december. Men det är hennes kontakter och mångåriga samarbete med Petter Österlund vid Fotomuseet i Sundsvall som gjort att utställningen förverkligats. De har sedan 1999 gjort många projekt tillsammans, som i Sundvall, Nice, Moskva, Petersburg. Petter Österlund kontaktade en rad ställen i Stockholm där han trodde att det kunde finnas intresse. Till slut var det Thielska Galleriet som hade plats och tid och ville visa utställningen eftersom här visas måleri från samma tidsperiod som de ryska fotografierna.
Pressfoto från utställningen Ryskt foto 1900-1913.
Petter Österlund kommenterar samarbetet så här: ”Frågan var om jag kunde hjälpa Moskvas Fotohus på mycket kort varsel hitta en lokal för utställningen i Stockholm. Vilket jag fixade. Motprestationen är ju att vi står med som arrangör, alltså Sundsvalls kommun och Fotomuseet. Jag har varit med något i urvalsprocessen och lite curation, texter och annat. Mest har det ju att göra med mina goda kontakter i Ryssland. Det här medger oss att vi kanske kan visa något mycket bra i Sundvalls i framtiden. De blir så att säga skyldiga oss den gentjänsten. Konst eller fotografi, som vi annars inte skulle ha haft råd med.”
Pressfoto från utställningen Ryskt foto 1900-1913.
I utställningen visas något så ovanligt som Ryskt fotografi före första världskriget. Fotografi i Ryssland innan Rodchenko, Ignatovith, El Lizzitsky, Baltermants och de sovjetiska storheterna. En tid i Rysslands historia som vi sällan eller aldrig pratar om. Det första årtiondet av 1900 var en förändringens tid inte bara i Ryssland. Landet industrialiserades mycket snabbt och de sociala spänningarna mellan den despotiska monarkin och folkets vilja fick tillslut en ände i den revolution som förändrade världen.
Det första världskriget är en vattendelare, som separerar vår tid, från dåtid. Allt före första världskriget uppfattas som hemskt länge sedan. Att få en inblick, en glimt av det Ryssland som försvann, kan kanske även ge oss i Sverige en anledning att titta på den här tidens fotografi med nya ögon.
Utställningen pågår fram till 12 januari 2014.
Volym 2013-11-28