Utbyte med Paris inleds

Indirekt genom konstnären Anders Lidéns kontakter i Paris kan Länsmuseet Murberget nu ställa ut konst av den franska gruppen 4. PARIS ART. Utställningen går under namnet PARIS-HÄRNÖSAND och består av målningar, skulpturer och fotografier av 16 olika Pariskonstnärer.

Konstgruppen 4. PARIS ART är verksam i Paris kulturfyllda Maraiskvarter. Medlemmarna har alla olika uttryck och har blivit uppmärksammade både i hemlandet samt internationellt. De bedriver aktiv utställningsverksamhet och söker regelbundet samarbete med konstnärsgrupper i andra länder. Nu har de önskat ett utbyte med Sverige och med konstnärer i Västernorrland. Utställningen PARIS-HÄRNÖSAND är alltså starten på ett svensk-franskt utbyte. Nästa sommar kommer konstnärer från Västernorrland att ställa ut i Paris.

Utställningen har vernissage den 20 april klockan 14 på Murberget men dessförinnan vernissage även på Sambiblioteket klockan 12, där konstnärerna visar verk i mindre format. Flera av de medverkande konstnärerna reser hit från Frankrike för att delta. PARIS-HÄRNÖSAND pågår till och med 15 maj.

I utställningsinformationen skriver Anders Lidén:
”I en tid när det internationella konstlivet präglas av alltmer kristalliserade och fastlåsta maktstrukturer, styrda av museiintendenter, curators och börsspekulanter välkomnar man detta initiativ från en grupp franska konstnärer att öppna för andra möten, oväntade sammanställningar av konstnärliga uttryck, som annars aldrig varit möjliga.”

På Technichus i Härnösand pågår också fram till 15 maj utställningen ”Den nya figurationen” med ett urval verk av konst från 1960-talets Paris. En ytterligare koppling till Frankrike och som ger en känsla av en fransk vår i Härnösand är inflyttade konstnären Natalie Fougeras ljudinstallation ”Skogslag” på Kollektivverkstans galleri. Denna utställning har vernissage även lördag 20 april, klockan 13, inklämt mellan de andra öppningarna.

Se vernissagekort (PDF)>>

Volym 2012-04-19