Ut med konsten!
Vecka i Härnösand med gatukonst

Det är ett späckat program som Härnösands fria kulturförening sammanställt under rubriken Gatukonstveckan första veckan i september. Den inleds söndag 1 september på Parketten med en riksturnerande utställning av gatukonstnären Banksys skivomslag och som öppnas med en föreläsning av Tobias Barenthin Lindblad. På Sambiblioteket onsdag berättar konstvetaren Hugo Röjgård om vad graffiti och gatukonst kan vara. På lördag målar Carolina Falkholt en stor vägg utomhus efter en föreläsning på Konsthallen. Dessutom blir det filmvisningar inom- och kanske utomhus, gatukonstvandring, utställning med lokala förmågor, diskussioner samt olika workshops och möjligheter för publik att prova på att göra gatukonst.

Alltså bäddat för en generalmönstring i Härnösand vad gatukonst kan innebära. En av arrangörerna Zara Molin, som vardagsvis arbetar på konsthallen i Härnösand, berättar hur det började. Alveola Ämting (se Volyms reportage om eldsjälar) hade frågat kommunen om en laglig vägg för graffiti, men fick sval respons, att det knappast fanns något allmänt behov för det. För att råda bot på den inställningen och verkligen undersöka intresset tog hon kontakt med Zara och även Patrik Holmberg, alla tre med erfarenhet av graffiti, med målet att ordna en riktig happening och visa upp en positiv bild av gatukonst i Härnösand.


Zara Molin. Foto
Zara Molin, en av arrangörerna bakom Gatukonstveckan.

Att dra igång ett omfattande projekt med många inblandade under en hel vecka är naturligtvis inget man gör på en kafferast. – Vi har fått ett jättebra stöd från många håll, till exempel från en färgfirma som sponsrat all färg för den stora väggmålningen, berättar Zara. Ett tiotal finansiärer och sponsorer för gatukonstveckan visar ju faktiskt – mot alla odds – att det finns intresse i kommunen för den här typen av offentlig konst.

Tittar man på programmet så hittar man mycket att ta del av under veckan, som börjar med fenomenet Banksy och går in på slutvarvet med Carolina Falkholt eller ”Blue” som hon blev känd för teve-publiken i SVT:s program Konstkuppen. Den bokstavliga höjdpunkten blir nog också på lördag när hon ska måla en 16 meter hög fasad vid Holmgatan 8 med start klockan 14. Syftet är att målningen därefter ska få finnas kvar som en permanent utsmyckning. Men redan klockan 11 samma dag berättar hon om sin verksamhet i en föreläsning på Konsthallen.

Veckan avrundas med en öppen workshopsdag i Stadsparken på söndag 8 september, där alla som vill får chans att göra sin egen graffitimålning, stencil, kravallstickning eller poster. Start där klockan 13.

Se hela programmet här i PDF>>

Volym 2013-08-30