VOLYM
 




Rapport från Non-Toxic workshop på Härke i september

Så har det varit ännu en mycket bra och spännande workshop på Härke Konstcentrum på Frösön i Östersund. Ledare var Keith Howard, konstnär och professor i grafik vid Rochester Institute of Technology, New York, USA. Han anses vara den världsledande innovatören för Non-Toxic grafiken. Den 1-5 september samlades vi, 12 konstnärer, varav 2 verksamma i England, för att få ta del av det senaste inom Non-Toxic grafiken och tekniker med användandet av ImageOn photopolymer film, kallad Intaglio-Type. Det var allt från Wash-drawing Intaglio-Type till Photo Intaglio-Type, sammanlagt ett tiotal olika Intaglio-Type tekniker.


Keith Howard går igenom exempel på Intaglio-Type.
T h Ewa Carlsson som ordnade workshopen.


Vi började med att laminera fotopolymerfilmen på en 0,8mm plast i stället för plåt. Ett mycket lättsamt alternativ, går att dela med skärkniv och även klippa med sax, kanterna behöver inte slipas, den väger mindre, och framför allt, plasten är betydligt billigare. Efter lamineringen är det sedan möjligt att använda den med resultat liknande akvatint, mezzotint, hårdgrund, mjukgrund och sockerakvatint. Måla med kritor, pennor och pensel direkt på och sedan belysa och få fram olika gråskalor och ren svärta. Lägga lager på lager med film och belysa, framkalla i bad och direkt på filmen. Möjligheterna ter sig snudd på obegränsade.

Vi fick lära oss Keith Howards nya utarbetade "21 step grayscale test" för att göra digitala halvtonsutskrifter. Allt detta toppat med genomgång av den allra senaste Intaglio-Type tekniken, med fyrfärgsseparering och användning av digitala utskrifter med CMYK information. Vi arbetade med de vattenbaserade tryckfärgerna "AKUA", som förutom att de är miljövänliga även är mycket lätta att torka av.


Susanne Frunck och Kristina Wrang höll oss igång
med fantastiskt god och näringsriktig mat.

Allt detta och mycket mer fick vi ta del av under dessa fem intensiva och mycket trevliga dagar. Trots en kraftig förkylning vägledde Keith Howard oss genom alla dessa tekniker med en fantastisk entusiasm och energi, och avslutade veckan med öppnandet av sin utställning på Ahlbergshallen. Där fick vi möjlighet att se denna teknik använd av professorn själv. Det här är den här sortens workshop som håller pulsen uppe på oss "fotopolymerare".

Text och foto: Anki Källström

Se Keith Howards bilder på: www.KeithHoward.org
Läs mer om workshopen i Grafiknytt: www.grafiskasallskapet.org