VOLYM
  

Konsten går i land på Ulvön, t.o.m. 31 juli

Sju konstnärer har i sommar klivit i land på den för turister välkända ön Ulvön, med konst i bagaget och med material för att skapa platsrelaterade installationer. I början av den sista veckan i juli satt jag mig i den smockfulla båten från Köpmanholmen till Ulvön, för en båttur på två timmar i strålande solsken. En högsommardag för semesterledigt folk, som bäddad för lättja, rekreation, sol och bad. Ulvön kallar sig själv för Bottenhavets pärla, och visst, det skulle säkert behövas mer än en dag att suga till sig allt smått och gott som radas upp på den här legendomsusade platsen. Initiativet till ett specifikt konstprojekt på ön kommer från konstnären Bill Olson, bosatt i Umeå men med rötter i Köpmanholmen och skärgården söder om Örnsköldsvik.

Förutom Bill Olson deltar konstnärerna Lars Ahlström, Ulla Gustafsson, Anna Kristensen, Nic Langendoen, Jörgen Nilsson och Kerstin Svanberg. Huvudutställningen finns i det vackra föreningshuset mitt i Ulvöhamn. Dessutom har på sex utspridda platser utomhus objekt och installationer uppförts. Som ofta med konst på platser som redan tidigare har en historisk, kulturell eller turistisk prägel kan det ibland vara svårt att se gränserna mellan det ena och det andra. Endera får man som betraktare försöka skärma av konsten från omgivningen eller så kan man vara öppen och tolerant och låta den assimileras med den närliggande miljön. Vi får utgå ifrån att avsikten på Ulvön är det senare. Därför att då kan det oväntade uppstå, i mötet mellan konst och natur, mellan konst och tillfälligheter bland människor och miljö. När det här publiceras i Volym är bara några dagar kvar av utställningen men det är absolut värt att ta chansen med en båtresa från Ullånger, Mjällomslandet eller Köpmanholmen, för att få sinnena och tankarna att röras om en del i sommarstiltjen. Här följer några smakprov från Konsten går i land på Ulvön.Som en alltför oförtäckt blottare eller nudist men samtidigt som en självuppfylld väktare över ön. Få är väl de i turistströmmen längs gågatan i Ulvöhamn som inte ger ifrån sig kommentarer till Jörgen Nilssons staty och självporträtt i brons.

I förrummet till det gamla kapellet på Ulvön hänger den lilla målningen ”Trolös” av Anna Kristensen. I ett milt ljus sitter en flicka med knäppta händer och rödmålad mun och blickar uppåt, som väntar hon på någon form av uppenbarelse. Vi vet inte vad hon ser men det vi ser är en bild av stark koncentration och förtätad stämning.

Nedanför hotellet och ute på vattnet ligger en flytande skulptur av Nic Langendoen. Det ser ut som en liten barkflotte men efter ett tag förstår man att det rör sig om en transformerad kartbild av Ulvön. Det lilla formatet i närheten till det stora havet kan ge upphov till en och annan tanke om vår plats i världen.

I föreningshuset hänger bland annat dessa två små målningar av Lars Ahlström, ”Roses aren´t red” och ”Traktat I”.


Bill Olsons stora oljemålning ”Havsmannen”.

Nic Langendoen har också skapat en kombinerad bild- och ljudinstallation vid en liten röd stuga strax ovanför kajplatsen för M/F Ulvön. Bakom en fondvägg av blåmålade bildlösa ramar, där ett par dock visar gamla familjebilder och en är en spegel av naturen mittemot, ljuder dova mystiska ljudcollage runt det timrade hörnet. Det här är en plats att slå sig ned vid och inte ha alltför bråttom att dra vidare.

Text och foto: Jan K Persson