Örnsköldsvik siktar mot stjärnorna
Star Wars – the Exhibition
Örnsköldsviks Konstmuseum
28 juni – 30 september
På senare tid har Örnsköldsviks konstmuseum satsat på det storslagna, det spektakulära och för somliga även det provocerande. Viljan att få komma med på den kulturella världskartan har till stora delar styrt valet av utställningar. Under februari månad var det Timoty Greenfield-Sanders’ fotoserie ”Alive Days Memory: home from Iraq”. Här avporträtterades amerikanska, sårade hemvändare från Irakkriget. Under mars och april var det Nathalia Edenmonts omdebatterade konstfoton av bland annat döda djur som ställdes ut. Så är det nu dags för den storslagna Star Wars-utställningen. Men det slutar inte här. Konsthallen firar därefter sitt 10-årsjubileum med en utställning med Elisabeth Olsson-Wallin – hon som står för den omskrivna fotoserien ”Ecce Homo” där hon kommenterar hatet mot homosexuella. Elisabeth Olsson-Wallins kommande utställningen i Örnsköldsvik har titeln ”In hate we trust och Ecce Homo – 10 år senare”.
Det storslagna ska självklart reklamföras på ett storslaget sätt. Under hela utställningsperioden kommer Höga Kusten Flyg att utsmyckas med reklam för utställningen.
Men låt oss återgå till den pågående utställningen – Star Wars – the Exhibition. Att utställningen gör en avstickare till den lilla staden Örnsköldsvik, har vi museichefen Daniel Wetterskog att tacka för. Han fick idén till utställningen då han höll i en guidad tur på museet. På frågan om det var något speciellt man önskade se på museet kom en av deltagarna med förslaget om en utställning kring filmrekvisita. Detta blev begynnelsen på arbetet med att få utställningen till museet. Örnsköldsvik är utställningsturnéns enda anhalt i Skandinavien och det är även den minsta staden den besöker. Den vandrar annars runt bland miljonstäder som Tokyo, Paris, London och Singapore. Två miljoner kronor har avsatts från kommunens sida för att möjliggöra utställningen. Vad är det då vi får se för pengarna? Det är originalhantverk bakom rymdeposet – dräkter, karaktärsmodeller, modeller av miljöer, konceptskisser och inte minst alla stormtroopers som vandrar runt i utställningslokalen. Jag blev minst sagt förvånad över hur skrämd jag blev av dessa utklädda människor. Då självaste Darth Vader hotfullt kom emot mig i en mörklagd trappa var pulsen så hög att jag hade svårt att hålla kameran stadig. Förutom detta möte var en av höjdpunkterna att se C-3PO, R2-D2 och Joda. Att se alla kostymer var därtill en stark upplevelse. Men det är inte bara föremål som visas upp. En hel del filmer om hur Star Wars kommit till finns även att ta del av.
Stormtroopers utanför entrén samt Darth Vader inne i museet. Under dräkterna är det troligtvis Star Wars fantaster som är medlemmar av ”The 501st Legion of Imperial Stormtroopers”.
Har då denna utställning någonting med konst att göra? Det är här på sin plats att påminna om att det finns en skillnad mellan att någonting är konst respektive en konstform. Film är en konstform, men inte nödvändigtvis konst. Textil är en konstform men inte nödvändigtvis konst. Kanske är det inte ett måste att det ska vara en konstutställning enligt det traditionen bestämt. Star Wars ett så etablerat begrepp att själva kulturen kring filmerna är det som gör utställningen till konst. George Lucas sex filmer långa berättelse om Anakin Skywalker har i filmhistorien kommit att tillhöra den mest framgångsrika någonsin. Så även om den episka berättelsen inte är konst, så har den helt klart ett otroligt starkt kulturvärde.
Här får man en bild av hur arbetet gått till bakom filmerna. ”Camera is MOVING BACK SLOWLY. The Falcon comes toward camera. The Death Star hangs in space for a beat as explosions ripple across its surface. The Falcon exits over camera as the explosions overtake the Death Star & it erupts in one giant explosion.”
Daniel Wetterskog har valt ett tydligt och bestämt svar på frågan om utställningen har något med konst att göra. Han, tillsammans med museets övriga personal, menar att det inte är deras roll att och mässa om vad som är konst eller inte – detta omdöme får betraktaren själv stå för. Själva denna debatt kring utställningens rätt att inrymmas på ett konstmuseum kan i sig ses som bidragande till definitionen av utställningen som konstutställning. Denna debatt, samt de bakomliggande orsakerna till den, liknar den debatt som återfinns bakom andra oroande och uppmärksammande utställningar – så som just Timoty Greenfield-Sanders, Nathalia Edenmonts och Elisabeth Olsson-Wallins. Vart går skattebetalarnas pengar? Vad är konst? Var ligger moralen? Vad ligger i allmänhetens bästa? Även om inte Star Wars-utställningen räknas som en konstutställning har den som en del av en konstdebatt sin plats i sammanhanget. Att den därtill kommer att dra till sig många besökare är jag helt övertygad om.
Yoda har sin självklara plats i utställningen.
Text och foto Ida Rödén
|