SKOGSNÄS EXPERIMENT

Hur hittar man till Skogsnäs? Trots att det finns i de flestas medvetanden finns inte namnet utsatt på kartan. Som låg det i sakens natur, att Skogsnäskollektivet, det sociokulturella experiment som pågått där sedan början av 70-talet inte har passat in i det vanliga mönstret och helt naturligt inte kan hittas ”på kartan”. Själv var jag där 1997 och visste vägen, att man skulle åka till Näsåker, sedan följa norrsidan av Ångermanälven, vika av vid första bron mot Ramsele, åka till vägskälet mot Nordankäl, passera Imnäs och på den smala grusvägen hålla utkik för en ovanlig och större byggnad till höger i skogen, nämligen Skogsnäs kulturhus. Ingen skylt vid vägen, ingen braskande turistreklam om förmodligen det märkligaste experiment som genomförts i Västernorrland i modern tid. Men det handlar ju inte heller om någon turistanläggning, utan om ett försök av ett antal entusiaster att skapa ett alternativt liv. Socialt, kulturellt, arkitektoniskt, miljömässigt.



Det är också miljön och arkitekturen som man i första hand slås av när man kommer in i byn. Kulturhuset från 1992 (ovan) vid vägen är en stor, rund helt experimentell byggnad gjord av timmer och höbalar. Med sina 14 meter i diameter blev den ett tydligt exempel på den skiftande arkitektur som växt fram i Skogsnäs under åren, med alltmer avancerade byggnader allteftersom man lärt sig nya ekologiska byggnadssätt.

En by som är en omöjlig idé förverkligad, och efter trettio år på nacken behöver man numera knappast be om ursäkt för sina visioner. Skogsnäs fick också kommunens framtidspris 2000. De viktigaste ledorden för byn har varit bekämpande av miljöförstöring, kooperativt ägande, rättvis fördelning av resurser, jämlikhet mellan könen och olika yrkesgrupper, vårdande av kulturarvet och självförsörjning så långt det är möjligt.

I Skogsnäs bor numera 36 vuxna ”och en massa barn” som textilkonstnärinnan Sarah Mårskog uttryckte det vid vårt besök. En handfull familjer arbetar med småjordbruk, för övrigt representerar Skogsnäs på 2000-talet nog ett tvärsnitt av befolkningen i en vanlig by på landsbygden. Kanske med liten övervikt på kultursidan: textilkonst, en scenograf, konstsmidje, glaskonst, filmmusikstudio, två kulturhus. Det största företaget är rehabiliterings- och utbildningscentrumet Brännan, som med sex anställda bl.a. tillverkar jurtor, en stor tältliknande bostad som använts av nomader sedan




Skolan från 1979 (ovan) med sitt runda tak ser ut som en hattstuga, och den nya gymnastiksalen (t.h.) som snart står klar intill skolan skulle nog aldrig passera ett ordinärt byggnadslov om det inte vore för att den ligger i Skogsnäs. Ett enormt svart och spolformat tak, som ser ut som ett uppochnedvänt båtskrov eller båtmössa, hänger tungt över byggnaden med varje spets nästan pekande rakt ner i marken. En sådan byggnad kan bara inte finnas, och det är det som förmodligen visar byns särart.


Ovan: Sarah Mårskog
Till höger: Snickeriet (jurta)


ett par tusen år. Man ordnar också kurser i glaskonst, målningstekniker, design och övrigt konsthantverk.


Det kulturella skapandet är den röda tråden, alltifrån att bygga ett hus, bygga social gemenskap genom olika kulturaktiviteter, till olika former av bildterapi.
Den mest kända entreprenören är nog Sarah Mårskog, som kom till Sverige från England 1970 och var med i starten av Skogsnäs. Som designer skapar hon individuellt framtagna klädesplagg, konstplagg och scenkläder för olika artister. Även
inredningstextilier, väggbonader, lapptäcken. Hon driver för närvarande ett EU-projekt tillsammans med gruppen Skogs Quilt, där sex kvinnor från olika byar i trakten tillverkar unika täcken i naturmaterial som färgats för hand. Sarah är den pedagogiska vägledaren, genom mönstersättning, bestämmande av material, infärgning m.m. Den nomadiska traditionen i de gamla sibiriska och nordisk-samiska kulturerna är riktmärket för deras arbete. En stor utställning av deras produktion visas i sommar på Textilarkivet i Sollefteå (som Volym berättar om på annan sida).

Fenomenet Skogsnäs är på sätt och vis sitt eget ständigt pågående allkonstverk. Ett experiment i liten skala, men som drivs av ett socialt, kulturellt och humanistiskt patos, en tro på människans inneboende skapande förmåga.





Lapptäcke av Sarah Mårskog och Skogs Quilt


Naturligtvis kan det se ut som en sorts anakronism, som en otidsenlig ö i den globala marknadsekonomins världskarta. Hemligheten är kanske att man hela tiden försöker blicka framåt och att man arbetar pragmatiskt genom att låta praktiken bestämma teorin. Det är i så fall något nytt och ganska så omtumlande i ett samhällsbygge, men det påminner inte så lite om den vanliga konstnärens arbete. En av de närmaste planerna i Skogsnäs är också att bygga ett slags kulturhotell som en tillbyggnad till kulturhuset vid vägen. Med gästbostäder, konferensrum, verkstad, ateljé, kan man ytterligare skapa möjligheter för möten och arbete. Men frågan är om de någonsin kommer att sätta upp någon skylt vid vägen?


Text: Jan K Persson
Foto: Lisa W Carlsson

Hemsida Sarah Mårskog:
www.dancingcolours.com

volym