VOLYM
 
Skymd konst på patienthotell i Sundsvall


Ett matbord skymmer Ulla Grytts stora vallmo.

När två vårdavdelningar på Sundsvalls sjukhus byggdes om till patienthotell förra året gick cirka 300 000 kronor till konstnärlig utsmyckning, enligt enprocentregeln. Gunnel Oldenmark har varit landstinget Västernorrlands konstnärliga rådgivare i projektet och de konstnärer som anlitats är Ulla Grytt, Stockholm, Marie Lindgren, Gävle och Kerstin Lindström, Härnösand.
Av Ulla Grytt har landstinget köpt in en stor väv, en röd vallmo som hänger på väggen i hotellets restaurang. Tyvärr har konstverket saboterats genom att ett matbord med stolar ställts framför det som skymmer nedre delen av blomman.
Hotellchefen Anette Östman förklarar det hela med att antalet sittplatser i restaurangen har utökats från 72 till 92 på grund av den stora tillströmningen av gäster. Apetitt som restaurangen heter har 200 gäster om dagen.
– Vi har bra mat, egna kockar och det är ingen storköksmat, säger hon.


Ett av Marie Lindgrens två Glasarium på patienthotellet.

Glas på rymmen
Kanske bidrar också den konstnärliga utsmyckningen till att locka gäster. Utöver Ulla Grytts skymda Vallmo finns här Marie Lindgrens glaskonstverk Glasarium.
– Det är en sorts akvarium med glas i, säger Marie Lindgren. Uppdraget var att göra en rumsavdelare i matsalen.
Glasslingorna står i specialbeställda skåp. Några har rymt och sitter på en vägg. Skåpen gör ett tungt och grovt intryck som rimmar illa med det sköra glaset.
På väggarna utanför hotellets familjerum för gäster från BB, finns screentryck av Kerstin Lindström. Titeln är Gläntan och tanken var att göra en liten glänta i korridoren för eventuella syskon till de nyfödda.


Kerstin Lindström har gjort screentryck för gästande barn.

– Den ska också hjälpa barnen att hitta hem efter utflykter i korridoren, säger Kerstin Lindström.
För att tillfredställa de äldres behov av hemkänsla pryds ett annat hörn i korridoren av en gammal soffa i nyrokoko. Ovan för den hänger ett fjällandskap av Sven Linnborg.


Soffa i nyrokoko hämtad ur landstingets gömmor.


Patienthotellets chef Anette Östman var tidigare avdelningschef
på en rehabiliteringsavdelning i Härnösand.

Bra affär
Patienthotellet ser ut att kunna bli en bra affär för landstinget. En säng på en vårdavdelning kostar 5 000 till 5 500 kronor per natt och en natt på vårdhotellet kostar 1 000 till 1 500 kronor. Patienthotellet har inga journaler.
– De är patienter när de kommer från avdelningarna men här blir de gäster. Vi vet inte varför de är här, säger Anette Östman som själv är sjuksköterska i botten.
Hela hotellet kostade 32 miljoner kronor att ställa i ordning.


Text och foto: Karin Kämsby