Tjejerna begrundar nyutexaminerade
bildjournalisten Therese Hasselryds fotoprojekt om tävlingsdans på Stora Torget i Sundsvall.

Erika Stenlund har fått sommarjobb på Expressen för andra året i rad. Hennes förebild är Pieter ten Hoopen. Han började också på Expressen.
       
VOLYM
  

Första bildjournalisterna
ut på plan


Den första kullen bildjournalister utexamineras från Mittuniversitetet i vår och detta uppmärksammades med utställningen Bild 05 på Stora Torget i Sundsvall den 27–29 maj. Tillfälliga galleriväggar med studenternas fotoprojekt hade ställts upp runt Gustav II Adolf-statyn.

Där fanns teman som cirkus, rökning, kärlek till hästar, djursjukhuset sett ur djurens synvinkel och ensamma udda existenser i Stockholm.

Huruvida de redovisade projekten kan ses som journalistiskt nyskapande är tveksamt, däremot är det bra att folk som ska jobba i media får en gedigen journalistisk grundutbildning att stå på.

Bildjournalistprogrammet på Mittuniversitet är den första pressfotografutbildningen i Sverige på högskolenivå och studenterna har utbildats i att arbeta inte bara med bild utan även med text och redigering. Under utbildningen fotograferar de digitalt. Antagningen görs på betyg och högskoleprov, inga arbetsprover behöver lämnas.

Enligt utbildningsansvarige Pelle Kronestedt på Mittuniversitetet får de flesta jobb, Av de 30 som började finns 14 kvar. De flesta som går ut i vår har någon form av anställning att gå till, antingen vikariat, projekt eller tills vidare. Flera av dem som inte fullföljt utbildningen har slutat för att de fått jobb.

Erika Stenlund ska jobba på Expressen som fotograf i sommar. Hon är nöjd.
– Det känns bra, men lite läskigt samtidigt, det är en svår bransch. Men jag känner mig trygg med utbildningen. Det man lärt sig är det journalistiska tänket.

Hennes examensarbete heter Kungen av Söder. Det handlar om en förståndshandikappad man på Söder i Stockholm.
Inför utställningen Bild 05 har Sundsvalls Tidning låtit trycka avgångsklassens examenstidning med säljande presentationer av studenterna och deras fotoprojekt. Utställningen producerades i samarbete med Sundsvalls museum.

Karin Kämsby

 

Högerklicka och Spara mål som...

 

 

 

P.S.
FOTOsken
Från slutet av april till 10 juni pågår dessutom den tredelade utställningsserien Fotosken på Universitetsallén 18 (före detta Fabriksgatan, Berners) i Sundsvall. Det är Fotomuseet i Sundsvall/BildensHus som ställer ut elevarbeten från övriga fotoutbildningar i Hälsingland, Medelpad och Ångermanland.

Där visas bilder av omkring 120 elever från Hantverks- programmet, Ålsta, Forsa och Hola folkhögskolor samt Sundsvalls konstskola på teman som mode, dokumentär, konstnärligt foto och glädje.

Den stora bildmassan erbjuder ett uppfriskande möte med de ungas perspektiv på tillvaron.
D.S.