Nordingrå har fått sin egen konstnärsverkstad Nordingrå är känt för sin vackra natur och det är inte så underligt att många konstnärer bosatt sig där eller besöker och arbetar i området under olika perioder. De flesta har egna ateljéer men det som saknats har kanske varit en gemensam lokal med flera arbetsmöjligheter, speciellt för att trycka grafik men också ett ställe där man kunde ha kurser i olika tekniker och över huvud taget samlas kring konsten som arbete och kunskapskälla. Nu har detta önskemål blivit verklighet i och med bildandet av Nordingrå Konstnärsverkstad, NKV, med säte i Järnsta Kulturförenings hus i Vännersta. Jag besöker verkstan just när den skiraste grönskan vackert ramar in kulturhuset strax före pingsthelgen. Nu jobbar man för fullt inför den årliga konstrundan, men jag får möjlighet till en pratstund med två av de konstnärer som ligger bakom den nybildade konstnärsverkstan, Annikka och Mikael Arvidsson. De två har under många år jobbat vid grafik- och konstnärsverkstan ÖKKV i Örnsköldsvik, något som inneburit långa och ofta dagliga resor från Nordingrå. De har också samtidigt varit med och byggt upp kulturföreningen på Järnsta, och givetvis har det dykt upp förhoppningar att också kunna jobba med grafik hemmavid och dra ner på resorna.
Den nya verkstan har också från privat håll införskaffat en mindre koppartryckspress, samt lyckats få disponera en handdriven Diegelpress som Örnsköldsviks museum äger och som de vill ska komma till användning. Med den kan man trycka högtryck eller boktryck, och verkstan har i det sammanhanget också kommit över en mindre samling metalltyper för sättning av text. Annikka Arvidsson tillhör de få konstnärer som har erfarenhet av att jobba med traditionellt boktryck som till exempel innebär handsättning av text, ett genuint hantverk som hon hoppas kunna förmedla vidare inte minst till en yngre generation. Redan nu kan man jobba med de grundläggande grafikteknikerna på verkstan, som djuptryck, högtryck, men man har även utrustning för screentryck med papper och textil. – Vi hade skapande skola här i februari i år, berättar Mikael Arvidsson, då två klasser från Nordingråskolan kom och under ett par dagar provade att trycka screen. Mikael har själv arbetat mycket med screentryck och haft många kurser för skolor i länet. Självklart borde NKV generera intresse inte bara hos aktiva konstnärer utan även hos skolor och föreningar runt om i bygden. I verkstan finns ett ljust och rymligt arbetsrum på andra våningen där man också skaffat ett stort textilbord från ÖKKV. För övrigt finns det ett par mindre ateljéer eller arbetslokaler i huset som konstnärer och intresserade kan hyra, plus tillgången till övernattningsrum. Alla med kunskap om pressar och grafisk teknik är välkomna att bli medlemmar. För att bli medlem går man med i Järnsta Kulturförening men betalar en liten högre avgift som inkluderar tillgång till konstnärsverkstan. Sedan betalar man olika avgifter för arbete enskilda dagar eller terminer. En bonus är att man på måndagar kan komma och jobba gratis. Konstnärsverkstan i Nordingrå siktar på att drivas i stort sett som andra KKV-verkstäder i landet. Tänker man på Järnsta Kulturförenings breda koncept, med förutom konst även musik, film och teater, kanske den här konstnärsverkstan kan få något av en egen gränsöverskridande profil.
Sedan Järnsta Kulturförening intog sitt kulturhus i Vännersta för ett antal år sedan har det mesta av programmen legat på sommarhalvåret. Med tillskottet av konstnärsverkstan ser det ut som att huset får aktiviteter året runt, och att det stärkt sin position som ett av de mest intressanta och självgående konstnärsdrivna kulturprojekten i Västernorrland. – Med tillgången till det kontaktnät vi byggt upp under många år, vid ÖKKV och hemmavid, och med den här fantastiska platsen i hjärtat av Höga Kusten så finns det knappast något mer man kan begära för att jobba med konst och kultur, avslutar Annikka Arvidsson och slår på en strömbrytare för att kolla spotbelysningen inför kommande utställning. Text och foto: Jan K Persson Se även hemsida www.jarnstakultur.se Volym 2012-05-28
|