Norrlands nya utkik mot världen
Nya Bildmuseet invigd

När Ådalsbanan öppnas igen till hösten och kopplas ihop med Botniabanan kortas tidsavståndet till Umeå radikalt för västernorrlänningarna. För konstintresserade innebär det också en kortare väg till den större konstvärlden, så kan man se den proklamation om Bildmuseets internationella inriktning som dess chef Katarina Pierre underströk vid sitt invigningsanförande den 19 maj.



Utsikt mot Tegsbron


Nya Bildmuseet har alltså med pompa och ståt äntligen öppnats efter ett par månaders försening. Efter 30 års verksamhet uppe vid Gammlia står det nu som ett kompakt utropstecken i Umeå universitets konstnärliga campus vid Umeälvens strand. Bildmuseets nya läge vid älven nära Umeå centrum och i en byggnad i sju plan bjuder på en synnerligen spektakulär vy över landskapet och staden. Museet blir nu också granne med Konsthögskolan, Designhögskolan, Arkitekthögskolan och Humlab-X. Arkitekter bakom projektet är Henning Larsen Architects i samarbete med arkitektbyrån White. Den nya museibyggnaden innehåller bland annat tre monumentala utställningshallar i helplan, projektrum, utfällbar flexhall/hörsal, bildverkstad samt reception och museishop.



Bildmuseet


Med universitetet som huvudman är det konsten som kunskapskälla som är grundbulten, där museet ses som ett publikt rum för konst och (obs orden) bildkultur eller visuell kultur. Samtidskonst med internationell tyngdpunkt tillsammans med konsthistoriska återblickar styr utställningsprogrammet, som kompletteras och fördjupas med föreläsningar, debatter, filmvisningar, konstnärspresentationer, konserter, dansföreställningar och seminarier. Bildmuseet har under åren blivit uppmärksammad som en av landets mera intressanta scener för bild och bildkonst. Verksamheten har kännetecknats av internationella utställningar och samarbeten – i år samarbetar Bildmuseet t ex med Johannesburg Art Gallery, Nationalmuseet i Prag, Nationalgalleriet i Riga, Whitechapel Gallery, London och Bronx Art Museum, New York – men också av samarbete med lokala partners, kulturinstitutioner och kulturföreningar.

Vid öppningsdagen i solsken blev det minst sagt svettigt för publiken att ta sig längs trapporna mellan de olika planen. De vita väggarna och de stora fönstren bidrog till nästan medelhavskänsla och det var onekligen lite svårt att förstå att man befinner sig i ett fortfarande lite vårkyligt Umeå. Man har lagt stor vikt vid ljusinsläppet men det fungerar på ett sobert indirekt sätt då man slussas förbi avgränsande korta mellanväggar in i utställningssalarna. Nu startade museet med att visa Konsthögskolans examensutställning Twenty Twelve (As We Know It), tillsammans med studentprojekten Work In Progress av Arkitekthögskolan och What if av Designhögskolan. Att samtidskonsten numera flyter nära angränsande discipliner som design och arkitektur märks i utställningarnas karaktär, där det är lätt att se gemensamma intressen av språk, strukturer och teknologiska innovationer.



John Söderberg, Wagon


Bildmuseet som estetiskt laboratorium, som ett forum för tvärkonstnärliga möten blir kanske dess signum? Nere på plattan framför entrén står en märklig vagn parkerad, ett litet husobjekt som ser ut som en blandning av korvkiosk och husvagn. Verket Wagon ingår i Konsthögskolans utställning, med John Söderberg som upphovsman. En bit ifrån står en kvadratisk träkonstruktion uppställd likt en prefabricerad byggmodul, av Sara Alfredsson med titeln The continuing studies of space. Ska vi stanna kvar och samtidigt åka iväg, ska vi börja bygga och ändå låta allt vara obyggt? Det öppna och tveksamma förhållningssättet är sympatiskt, och låter sig inte bindas fast vid gamla konventioner vare sig det gäller konst, mänskliga relationer eller politik. Även om vi aldrig skulle våga ställa frågor om konstens nytta så kanske provisoriska påståenden om den kan få fritt spelrum i nya Bildmuseet, eller som här lite utanför, i dess utsikt mot världen.

Text och foto: Jan K Persson
Volym 2012-05-23

Bildmuseets hemsida: www.bildmuseet.umu.se