70 000 i potten till två från Sundsvall
Göran Dahlbergs stipendium utdelat

Lisbeth Malm och Samuel Andersson, båda från Sundsvall, fick 35 000 kronor vardera vid årets utdelning av Göran Dahlbergs Stipendium för bildkonstnärer i Ångermanland och Medelpad. Göran Dahlberg själv delade ut det vid en ceremoni i Kulturmagasinet i Sundsvall 21 dec.Lisbeth Malm och Samuel Andersson


Lisbeth Malm går just nu på ett projektår vid Konsthögskolan i Stockholm där hon jobbar med kombinationer av glas, målning och skulptur. Den speciella metod hon använder är kallglasgjutning. I projektåret kan hon välja att jobba med en valfri konstnärlig teknik, och eftersom hon tidigare provat på fusionsteknik och screentryck på glas ville hon testa nya arbetssätt. En annan teknik hon gärna vill prova via kompletterande kurs är blyinfattning av glas. Måleriet är och har varit grundläggande för henne, på senare år ofta i olika kombinationer med glas. Lisbeth har egen ateljé på Lövudden i Njurunda söder om Sundsvall, där hon även har ett galleri där hon kan visa sina verk. Närmast väntar en utställning den 14 januari på Galleri Kalejdo i Stockholm, där hon tillsammans med Björn Gimstedt bland annat visar ”Glas- och järnprojektet” som de jobbat med det senaste året.

Samuel Andersson säger att stipendiet kommer väl till pass i hans pågående studier vid Konsthögskolan i Umeå där han går andra året. Eftersom måleriet är hans passion blir det materialinköp som står främst, helst lite nya material som kan ge nya idéer. En sak som han tänkt på är begreppet ”tid”, hur egenartat det framstår i måleriet i jämförelse med exempelvis foto. Hur tiden liksom tänjs ut och lämnar djupare spår i själva hantverket, i färgen, i penseldragen, i det långsamma fysiska arbetet. Samuel inriktar sig mindre på de figurativa bilder han tidigare jobbat med, det är färgens och materialets egenskaper som lockar honom numera. Måleriet har fått en slags boom på skolan på senare tid. Samuel har gått med i en fristående målargrupp, bestående av ett antal elever som träffas en gång i veckan för att diskutera och utbyta erfarenheter. Han berättar också att de förberedande studierna vid Sundsvalls konstskola 2003-04 blev något av en vändpunkt i hans liv. Då stod det helt klart att det var konsten som han skulle satsa på i framtiden, med det alltid utmanande måleriet i centrum.


Text och foto: Jan K Persson

Volym 2011-12-29