Miriam första stipendiat i utbyte

Miriam Laussegger, konstnär från Wien, är under juni månad på besök vid Örnsköldsviks konstnärsverkstad. Hon är den första från Österrike som får utnyttja stipendiet artist-in-residence i det startade utbytet mellan ÖKKV och Air-Krems i Österrike. På ÖKKV kommer hon mest att utveckla sitt arbete med screentryck, möta nya kollegor och samla intryck från en ny miljö. Hemmavid har hon mest jobbat med textorienterad textil skulptur, men även foto, grafik och web-art.Miriam Lausegger i norrländsk natur


Det som gör mest intryck på henne i Örnsköldsvik och Höga Kusten är de vackra naturomgivningarna, och hur den lugna fina atmosfären i stan och på verkstan ger så bra förutsättningar för arbete. Miriam var i Stockholm 2009 som gäststudent i ett halvår på Konstakademin, det var då hon fick upp ögonen för Sverige och hur olika lärare och elever jobbade med konst jämfört med i Wien. Konstutbildningen i Österrike är mycket mera teoretisk och idémässig än här. Eftersom det är viktigt och berikande med utbyte mellan länder och konstnärer ville hon, sedan samarbetet med ÖKKV blev känt, gärna återvända till Sverige och få nya kontakter.

– Då konstnärer jobbar olika i olika länder så är det bra att få se någonting nytt, något som ger nya intryck som kan inspirera ens eget arbete. Kollektiva arbetsplatser likt KKV-verkstäderna i Sverige finns inte hemmavid, därför betyder vistelsen på ÖKKV med sina olika konstnärliga avdelningar att den öppnar för nya tankar och nya möjligheter i arbetet, berättar Mirjam Laussegger.

Resultat från hennes besök vid ÖKKV kommer förmodligen att visas i den utställning som planeras med henne på Galleri Lokomotiv i början av hösten.

Kolla gärna hennes hemsida: www.miriamlausegger.com

Text och foto: Jan K Persson
Volym 2011-06-30