Videokonst på bibliotek i Sundsvall

Sundsvalls museum visar nu videokonst bland bokhyllorna i kommunens bibliotek. Projektet kallas Konst i rörelse. Konstverken ska visas två månader på ett bibliotek för att sedan rotera till nästa.
– Det blir rörlig konst i dubbel bemärkelse, bilderna är rörliga och konstverken roterar, säger Daniel Unnis (tidigare Eklund) som jobbar med offentlig konst på Sundsvalls museum.Daniel Unnis visar hur videokonststationen på Sundsvalls stadsbibliotek fungerar.
På skärmen syns en bild ur Catti Brandelius videoverk På tunnelbanan.


Medverkar gör biblioteken i Matfors, Bosvedjan, Skönsberg, Kvissleby och på Alnön, samt Stadsbiblioteket. För ändamålet har tv-skärmar med inbyggd dvd satts upp i biblioteken tillsammans med hörlurar och förklarande texter. Filmerna är mellan två och tio minuter långa och rullar kontinuerligt.

På stadsbiblioteket kan besökarna för närvarande begrunda verket Driftning Clouds (Moln i rörelse) av Sol Morén.
– Ett kanonverk tycker jag, det är som ett rörligt impressionistiskt landskapsmåleri, så meditativt och förtrollande att man faller in i det, säger Daniel Unnis.
Verket skildrar Marsfjället i Saxnäs från morgon till kväll. Tolv timmar har komprimerats till åtta minuter. Och det är bara att instämma, det ger en stark upplevelse av ljusets och molnens skiftningar.

Konstverken har kostat mellan 2 000 och 10 000 kronor.
– Vi har inte många videoverk i vår samling, säger Daniel Unnis. Vissa konstnärer gör inga upplagor, utan säljer visningsrätten. Det finns också institutioner som hyr ut videoverk, men vi har valt att köpa in.
– Vi får en engångskostnad och kan sedan visa verket hur mycket vi vill. Har vi 20 verk kan vi rotera dem, eftersom vi äger rätten att visa dem.
Hittills har sex videoverk köpts in och placerats ut på bibliotek. Efter den 24 oktober ska de byta plats med varandra. Urvalet är både lokalt, nationellt och internationellt.

Här är listan:
If I Was’nt Muslim, 2004, av Damir Niksics, visas i Bosvedjan.
Disk, 2007, av Maria Lagerborg, visas i Kvissleby.
Sluta kasta Freud i ansiktet på mig, 2002, av Catti Brandelius (Miss Universum), visas i Skönsberg.
På tunnelbanan, 2002, också av Catti Brandelius, visas på Alnön.
Projektet, 2002, av Jennifer Sameland, visas i Matfors.
Drifting Clouds (Moln i rörelse), 2008, av Sol Morén, visas på Stadsbiblioteket.

Text och foto: Karin Kämsby
Volym 2010-09-04