Stickmagi
Textilkonst från Färöarna
Textilarkivet, Sollefteå, till 9 sep.

Textilkonst från Färöarna, gjorda under 60- och 70-talet, stickade konstverk, hur skeptisk blev jag inte när jag först läste om utställningen på textilarkivet i Sollefteå. Tankar kom genast om aviga trassliga maskor, drillade drällar, tovade vävar, växtfärgade ullgarner, fiskartröjor och Stenmarksmössan. Inte kan väl sådant kallas konst?
Kanske var det för att det handlade om Färöarna som gjorde att jag ändå kände mig lockad att besöka Textilarkivet och se utställningen ”Stickmagi”. Och för att jag i våras fick höra Kerstin Lindström berätta om det konstprojekt hon gjorde på Färöarna och då hon också visade den video som gjordes för att dokumentera projektet.Katarina Maria Hansen, detalj av textil


Färöarna, Fåröarna, fåren, öarnas betydelsefulla ullbärare. Hjordarna rinner som vit lava över de gröna busk- och trädlösa markerna omringade av himmel och hav.
Där föddes Katrina Maria Hansen 1913, hon kallades Mia och som för många av Färöarnas kvinnor blev stickning hennes profession. Hon stickade bland annat dräktkoftor som gjordes av ullgarn i dova färgtoner. När Mia sedan plötsligt började sticka sina konstverk använde hon sig även av en och annan lurextråd och bomull- och syntetgarner i förvånansvärt starka klara färger vilket dittills inte varit brukligt på Färöarna. Små bitar, många stickade med restgarner och räta maskor på diagonalen, medveten om varenda liten tråds och bits betydelse och placering för att skapa denna helhet monterades bitarna ihop till de magiska bilder i form av täcken som nu visas på Textilarkivet. De flesta verken är stora, det största täcket i utställningen har storleken 205x140cm.

Stickade rutor, som tittade hon ut genom små fönster för att fånga det där ute med sitt garn; himmel och hav som möttes och däremellan ölandskapet. Det ständigt närvarande havet, de ständiga ljus- och färgskiftningarna, där gränserna inte riktigt finns mellan himmel, hav och fast mark, och kanske hjälpte de färgglada mönstren henne att hålla ihop det vidunderliga hon såg.
I ett av täckena finns havet närvarande som en gråskimrande ljudande bakgrundston som omger rutmönster upprepat i olika färgkombinationer. Det hela påminner om engelsk lakritskonfekt, eller kanske är det färöisk bebyggelse sedd uppifrån. Lika snabbt som väder och vind skiftar där på öarna lika snabbt skiftar det du tror du ser i Mias bilder, plötsligt är där något annat än det du såg alldeles nyss.
Ja det är magiskt. Det här ÄR stickmagi och för första gången visas dessa verk i Sverige. Låt dig fångas upp av Mias magiska maskors bildverk och ett smått hisnande äventyr väntar.

Till och med den 9 september finns den här utställningen kvar på Textilarkivet i Sollefteå. Katrina Maria Hansens konstverk visas tillsammans med stickade kläder gjorda av Johanna av Steinum som inspirerats av Mias stickkonst. Johanna är formgivare och upptäckte Mias konstverk när hon mötte henne på Färöarna i samband med att hon skrev sin avhandling om den färöiska nationaldräkten.
I utställningen visas också videon om Kerstin Lindströms konstprojekt ”Vi äger vår tid”.

Text och foto: Ann-Kristin Källström
Volym 2012-08-28