Textiltryck
KKV Härnösand firar 30-års jubileum, Kramfors konsthall, till 15 okt

INSPIRERANDE JUBILEUMSUTSTÄLLNING
Som lätta sommarmoln svävar tygsjoken i Kramfors konsthall. Medlemmar från Kollektivverkstan i Härnösand ställer ut tillsammans med tre kollegor från Malmö. Mönstren är tryckta på tre gånger en och en halv meters våder och ger ett ljust, luftigt och mycket inbjudande intryck åt Konsthallen, som numera med ombyggnaden lämpar sig ovanligt bra för denna typ av utställning.

Trettio år har Härnösands Kollektivverkstad hunnit bli. Den startades av ett entusiastiskt gäng konstnärer 1982 med ekonomiskt bistånd från Statens Kulturråd, Härnösands kommun och landstinget Västernorrland. Från början var inriktningen att bygga upp professionellt utrustade verkstäder för framför allt textil och grafik men med åren som gått har fler verksamheter tillkommit på KKV i Härnösand. Numera är det den digitala tekniken som är det sammanbindande navet för framställningen av mönster och former.

Tio av verkstans textilkonstnärer finns med på jubileumsutställningen. Det är Lisa W Carlson, Annika Ekeblad, Agneta Dahlqvist-Eriksson, Margareta Eriksson, Ann Hult, Kerstin Lindström, Sandra Berg Mozard, Kerstin Strandberg, Lisbeth Viotti och Annabell Östlundh Vindby. Från Malmö deltar Margareta Bergstrand, Josabet Werkmäster och Dyveke Zadig.©2012 BUS/Margareta Bergstrand, Grandfolium


Alla deras olika temperament, färger och mönster faller väl in i varandra och bildar en intressant rum-i-rummet-känsla. Man påminns om och inspireras av hur lätt det ändå är att ändra ett rums karaktär med textilier, att istället för tapetsering och ombyggnader sätta upp ett stycke tyg och få en ny och spännande rumsindelning eller fräscha upp en tråkig vägg med ny färg och eller ett intressant mönstertryck på textil.

Sandra Berg Mozards ”Jazzfesten” är väl det mönster som sticker ut lite extra. Hon gillar att sitta och skissa på musikernas rörelser under en jazzkväll på Metropol. Det är deras snabba uttryck hon fint fångat i svart med något rött på vitt tyg. Men även hennes ”Talltraveller” känns kul, som att sitta på bussen och låta landskapet med tallar svepa förbi. Snyggt gjort i röda toner. Agneta Dahlqvist-Erikssons ”Neon” känns också djärvt med en säker snits på de geometriska mönstren och med de starkt, lysande färgerna.
Margareta Bergstrands ”Grandifolium” i svart på vitt är däremot åt det mer eleganta hållet och skulle säkert passa utmärkt i ett rum som behöver stramas åt och få ett nytt fokus.

För egen del faller jag pladask för Lisa W Carlsons och Lisbeth Viottis kuddar ”Flickan i soffan” och ”Fågelkuddar blå” och skulle hemskt gärna vilja ta med dem hem till den egna soffhörnan. Mönstrena kommer igen i deras tremeterstyger. Lisas med ett dockhuvud från femtiotalet och Lisbeths med en strandskata i blåtoner.

På väg ut ur Kramfors konsthall faller blicken på Annabell Östlundh Vindbys textil ”Rosa Moln” och den ger den rätta, avrundande tonen av lekfullhet åt en av KKV Härnösands jubileumsutställningar just nu.

Text: Karin Lundqvist
Foto: Jonas Lundqvist
Volym 2012-09-28