Johan Mauritzson
”Här går man…”
Målningar på Sundsvalls kommunhus, till 22 mars

Att finna sin väg. Sundsvallskonstnären Johan Mauritzson har åtminstone tillfälligt lämnat arbetet med att i form av skrotskulpturer gestalta sin omvälvande nära-döden-upplevelse, och ställer nu ut måleri i Sundsvalls kommunhus. Temat i utställningen är minst lika stort som det föregående, nämligen våra vägval i livet. ”HÄR GÅR MAN säger skylten/ Men du tvekar/ Plötsligt slås du av insikten av ett val/ Vill jag gå dit jag skulle ...?” skriver konstnären i en dikt som hänger på väggen i utställningslokalen.
Han har inspirerats av övergångsställenas trafikskylt Herr Gårman. En trekantig skyltform kan också skönjas på flera av tavlorna.©2012 BUS/Johan Mauritzson, Via Kassetten, olja


Vilka vägar har Johan Mauritzson då valt i sitt måleri? De vilda kraftfulla formerna känns igen från skrotskulpturerna liksom de starka färgerna. Prolog i lysande grönt, grått, vitt och svart kan ses som ett samtidens landskap, en blygrå motorväg med insprängd buskvegetation. Målningen Antiken har en liknande färgskala, men med lugnare atmosfär och spår av antikens kolonner och pelare. I Rätt Felval har det gröna inslaget bytts ut mot en ljust beigebrun nyans. Där gömmer sig en liten figur inne i ett virrvarr av alternativa trappor och utvägar. Bilden vidgar sig mot en upplevelse av hav och sjö, som om det handlade om att välja färdriktning över de vida haven.
Det finns mycket liv i målningarna, och humor. Johan Mauritzson tycks först ha uppfattat Gårman-skylten som en skämtsam provokation, för att sedan hamna i de djupa livsfrågorna.

Bäst tycker jag om de mer nedtonade måleriet, som i Via Kassetten, Här Gårman; Filmen och Snöstorm. I centrum av Via Kassetten skymtar just en kassett, en sådan som användes i kassettbandspelare före det digitala teknikskiftet. Dess band har trasslat ut sig och dragits över den rosaskiftande bakgrunden. Här Gårman; Filmen kan tolkas som ett skimrande landskap genomkorsat av en väg eller flod, där det oavbrutet händer saker. Snöstorm tycks gestalta upplevelsen av att vara ute i snöstorm och leta efter vägen. I snöyran skymtar en triangelformad vägskylt.

Johan Mauritzson undervisar i måleri och skulptur på Sundsvalls Konstskola och ABF. Han är aktiv i konstnärsgruppen Lägda.

Text och foto: Karin Kämsby
Volym 2012-03-06