Fotoelever ställer ut
Hola Folkhögskolas fotolinje 2012, på Murberget till 30 maj

Hola Folkhögskola i Prästmon har sedan flera år tillbaks en speciell linje för grundläggande utbildning i fotografi. Utbildningen är 1-årig och kan ses som en grund för att söka vidare sedan till högre fotoskolor. Förutom att lära sig grundläggande fototeknik på hösten, både digitalt och analogt, har man på vårterminen möjlighet att fördjupa sig inom något område, som bildjournalistik, natur, mode, reklam.Entiska, foto av Amanda Thorstenson


Kursen innehåller även en praktikperiod samt ett längre fotografiskt projekt som redovisas i utställningsform på Länsmuseet Murberget. Det är den utställningen som nu visas i entréplanet på museet under hela maj månad. När tio elever ska samsas på smala skärmar på ett litet utrymme blir det naturligtvis ganska så hoptryckt och kompakt, speciellt då de flesta foton har svarta inramningar. Ändå blir det inte splittrat och svåröverskådligt, den intima formen på utställningen gör att man måste stå nära bilderna och kommer därför motiven inpå livet. Motivvalen överraskar knappast, från vardagsbilder till modeporträtt, från gamla industrimiljöer till äventyrliga landskap, lite närbilder på blommor och tidsenliga konstnärliga utsmyckningar av kroppen, läs tatueringar.

De realistiskt verklighetstrogna skildringarna överväger, som en vink om inriktningen mot journalistik och reklam. Det är säkert en bra början också om man senare vill arbeta mera konstnärligt. Mot det senare hållet känns det som ett par, tre av eleverna är på väg. Susanne Lundqvist små svartvita bilder av toaletter har en alldaglig mystik, ett säreget valt motiv som lyfter i sin stillhet med märkliga närbilder av former och detaljer vi alla är vana vid. Flera av fotografierna är i kortformatet 9x12 cm vilket ger en dokumentär prägel som rörde det sig om en slags socialvetenskaplig undersökning om vår boendemiljö från kanske 1960-talet. Amanda Thorstensons roliga kombinationer av foto och teckning och Matilda Bergmans sobert enkla porträttprofiler som silhuetter har också dimensioner som pekar mot fotografiet som något mer än bara rak återgivning av ett motiv.

Utställningen pågår till och med onsdag 30 maj.

Text: Jan K Persson
Volym 2012-05-23