Gerd Aurell och Helena Wikström
Kramfors konsthall, till 7 feb
Porträtt i ett målat landskap

Gerd Aurell och Helena Wikström gjorde ett studiebesök på Västerbottens museums fotoarkiv och fastnade för alla grekiska landskap med kolonner och blomkaskader. Det var så människorna i 1900-talets början lät sig bli porträtterade, framför ett idealiserat, handmålat landskap och med sina allra finaste kläder på.



Gerd Aurell / Helena Wikström, Porträtt i ett målat landskap, Mats Nordström, Micke Forsberg o Gunilla Andersson i Clenodium med sina instrument, fotoutskrifter monterade på forex


Eftersom Gerd och Helena har jobbat ihop i flera tidigare konstprojekt blev detta deras nya inspiration. De placerade sina utvalda människor i en hemmamiljö med något för dem betydelsefullt i händerna och med en målning av det egna landskapet som närmaste bakgrund. Det blev en spännande lek med fiktion och fakta, falskt och äkta. Poeten Solja Krapu kupar händerna runt en vitlök med ett sprakande höstljus bakom sig, Esmaeli Soltani står med händerna under en ännu varm familjepizza. Bakom honom höjer sig en norrländsk tallmo med färger och komposition som gjorda av Helmer Osslund eller kanske vår nutida Karin Mamma Andersson. En präst står med sin första bibel i famnen, tre musiker med sina instrument och en ensam flicka med handskriven poesi hon fått av sin älskade.

Vad gör alla dessa människor här, frågar man sig med poeten Elisabeth Rynell, som skrivit förordet till utställningen. Det vet man inte men alla får de en upphöjd ro över sig och som betraktare blir man nyfiken på att veta mer om dem, känner redan att man har kommit en god bit på väg.

Text: Karin Lundquist
Foto: Jonas Lundquist

Volym 2011-02-02