Linda Petersson
Minnesmonument, Galleri Vox, till 23 april

Ett minnenas tempel har hon byggt, Linda Petersson, konstnär i Östersund. Minnena i hennes rum är enkla och i världens ögon troligtvis oviktiga, på väg att suddas ut. En död fågel i ett ödetorp, en kvinnas klippböcker, trasmattor; motsatsen till vad som brukar benämnas minnesmonument.

Galleri Vox, i nya lokaler vid korsningen Bergsgatan 28 och Esplanaden 18, har bjudit in Linda Petersson. Utställningen visas i två rum. I det första finns 84 pärmar med tidningsklipp efter jämtskan Ingrid Jönsson, som avled hösten 2010. Klippböckerna omfattar ett helt liv, hon har klippt det som intresserat henne och hon tycks inte ha brytt sig om att datera artiklarna. Det är politik, mode, kultur och människor. Urvalet är subjektivt och omfattar allt hon var intresserad av. Hennes engagemang väcker nyfikenhet och minnen. Varför valde hon just den bilden, vem var hon? Som barn tillbringade Ingrid Jönsson mycket tid hos sin moster Julia i hennes torp i Gällö. Torpet står nu och förfaller. Konstnären har varit där och fotograferat.

Bilderna, samtliga med titeln Julia, hänger på väggarna i rummet med pärmarna. En död fågel, avskavd målning, en sängbotten, ett trasigt fönster och naken resårfjädring från en möbel eller en madrass.



Linda Petersson, ”Gunilla, Irma, Ingrid”, installation


I nästa rum, bakom ett draperi av hängande mattrasor, bankar hjärtslagen. Det hade kunnat vara vävstolen som dunkade men det är ett hjärta, ett hjärta som ibland stannar nervöst, som om det inte ville fortsätta. På väggar och golv ligger eller hänger slitna trasmattor, med invävda minnen av kläder och liv. De är runda, smala, breda, långa eller korta. De flesta är randiga men några har mer avancerade mönster. Rummets titel ”Gunilla, Irma, Ingrid” efter kvinnorna som gjort mattorna förstärker intrycket av att vi står inför ett monument över kvinnors osynliga arbete med att underhålla och upprätthålla miljöer för liv.
Minnesmonument har tidigare visats i Gällivare.

Text och foto: Karin Kämsby
Volym 2011-04-14