Konstskolans vårutställning
Sundsvalls museum, till 22 maj

Sex andraårselever från Sundsvalls konstskola visar upp måleri, foto och ett arkitekturprojekt i en vårutställning på Sundsvalls museum.
Det första som drar uppmärksamheten till sig i utställningslokalen är ögonen på en snöleopard. Samma bild, målad av Beatrice Forsberg, Örnsköldsvik, finns både i svartvitt och i färg. Avsikten har varit att fånga djuret och det har verkligen lyckats.
Målar gör även Daniel Arlestig vars stora svartvita zebra brutits upp i mindre stycken. Han visar också en bild på pingviner och en liten tv målad som en panda. Allt i svartvitt med betoning på de grafiska uttrycken.
Även Caroline Ödling målar djur. I hennes fall handlar det om en flock myskoxar som kommer travande över högfjället. Den gigantiska bilden känns både verklig och som en tillbakablick mot en mytologisk forntid.Stars and stripes, målning av Daniel Arlestig


Marianella Monzon och Jonatan Rist studerade gestaltande fotografi på Gamleby Folkhögskola i Småland innan de sökte till andra året på Sundsvalls konstskola. Båda utrycker idéer i sitt fotograferande. Jonatan Rist har satt ett älghuvud, ett kaninhuvud och ett ugglehuvud på varsin mänsklig modell och fotograferat dem i olika miljöer. Mest magnetisk är kvinnan med älghuvudet när hon står på Norra Berget och betraktar Sundsvall som vore hon en utanförvarelse bortom all gemenskap.
Marianella Monzon presenterar tre bildserier. ”Festen är över” visar hur det kan se ut efter en fest och ska vara en allegori över en utveckling mot ett hårdare mer högervridet samhälle. ”Åh Shanghai” fångar stämningarna i ett gammalt utrymt hotell. I ”Next day” kan en kvinna vara på väg att hoppa från ett fönster.

Gabriel Jonsson Nordbäck från Sundsvall har fått nya mål i livet under sin tid på konstskolan. När han kom ville han lära sig rita för att kunna bli dataspelsgrafiker. Nu är drömmen att bli arkitekt och han visar ritningar och förslag till en villa, tänkt för en befintlig tomt vid havet på Alnön utanför Sundsvall. På utställningen har han också en målning där ett ljust ansikte, belyst av en lågenergilampa, kontrasterar mot en svart bakgrund. Mest liknar det ett självporträtt.

Text och foto: Karin Kämsby
Volym 2011-05-08