Tear my walls down
Maria-Thérèse Andersson och Nathalie Fougeras
LAB Gallery , Sollefteå, till 21 feb.

Nathalie Fougeras firar snart ett år i sitt LAB Gallery på knivskärargränd i Sollefteå. Där har hon under året bjudit in flera av konstnärskollegorna i länet till gemensamma utställningar. De har alltid utgått från ett laborativt synsätt och utforskande av landskap, miljöer, röster, musik, linjer, rörelser och färger.Fotografi i Tear my walls down


Även denna gång påbörjas en process där mitt och ditt bryts ner och blir ett gemensamt uttryck. Maria-Thérèse Andersson och Nathalie Fougeras har med hjälp av handkameror gått på jakt efter atmosfären eller själen i 1800-talshuset på Knivskärargränd. De har förutom trappor, väggar och skrymslen även fotograferat sig själva, sina rörelser och spökliga, lätt genomskinliga ansikten och kroppar. Ibland sveps de ihop till en varelse och huset blir ett med sina besökare. Det är svårt att orientera sig, veta var man befinner sig i galleriet men med hjälp av en prydligt upptecknad karta fasttejpad på golvet får man en översikt av husets interiör.

Det känns som om konstnärerna har funnit varandra i detta projekt; njutit av sina nattliga vandringar i den gamla stenfastigheten, kittlats av det spöklika och då och då bytt handkameror med varandra. Känslan av upptåg och upphetsat fniss smittar av sig på betraktaren, som inte kan avgöra vem som gjort vad i denna föreställning, vilket säkert är meningen eftersom varken bilderna eller den skakiga videon har en bestämd avsändare. Spännande är det i alla fall och förhoppningsvis början till något större och djupare.

 

Text: Karin Lundquist
Foto: Jonas Lundquist
Volym 2011-02-03