Olof Ahlström
Rester, måleri och grafik
Sundsvalls museum, till 21 nov.

Född 1975 i Umeå, där han också är uppväxt och utbildad, kom Olof Ahlström till Sundsvall i början av 2000-talet och är nu knuten till konstnärsföreningen Lägda. Med träget arbete har han, utan högre konstskolor i bagaget, utvecklat ett starkt konstnärskap med inriktning på måleri. Utställningen rester på Sundsvalls museum visar en detaljrik bildvärld där landskap konfronteras med mänsklig påverkan. Det är en bildvärld präglad av lagrade minnen. Mycket går att känna igen eller tolka som det mellannorrländska kustlandskapet, dess granskogar och ängar, Höga kusten eller Indalsälvens delta. I målningarna finns spår av en mänsklighet som gett sig på sin omgivning med våldsam kraft och sedan gått sin väg. Naturen försöker återerövra det som gått förlorat, men resterna efter människan finns kvar. Hon har, om hon fortfarande existerar, glömt hur det såg ut från början och tror att det hon nu ser är det naturliga. Målningarna avslöjar att så inte är fallet.©BUS/Olof Ahlström 2010, Boarding, akryl


Bilderna upprättar en kommunikation och talar ordlöst till betraktaren om det härjade landskapet. I kollisionerna mellan människa och natur har naturen dragit kortaste strået. Men här står landskapet kvar och ler liksom ironiskt åt människans tilltag.
I Working station representeras en ödelagd värld av halvhöga stubbar som sticker upp från en sandfärgad jordyta, över vilken strimmor av rött drar fram som blodiga plogfåror.
Färgskalan domineras av trygga jordfärger men här och var dyker det upp någonting ärtgrönt, rött eller knallrosa som får bilderna att flyga iväg och lättar upp allt det seriösa, välgjorda, utarbetade. I Boarding sträcker ett psykedeliskt medvetande ut sina tentakler mot en ljusgrön himmel. Under den vilar ett splittrat landskap med broliknande byggnationer i rött och vitt.

En serie målningar i mindre format bryter av mot utställningens i övrigt rejält tilltagna bildytor, men är lika detaljrika som de stora bilderna. En av dem, Tesla, visar en värld sedd från ovan där ett svartgrönt landskap genomkorsas av någonting svart, ett vattendrag kanske, eller en giftig förorening. För den som tycker om måleri är det här en livgivande och rik utställning. Målningarna, i akryl på duk eller pannå, är skapade under de senaste ett och ett halvt åren. Olof Ahlström visar även två verk i storbildsgrafik, Ending och Beginning. De är mörka, nästan dystra, och framställda i endast ett eller två exemplar.

En utflykt från måleriet gjordes i somras då Olof Ahlström deltog i den mittnordiska konstnärsträffen i Klæbu i Norge, där en workshop ägnades åt platsspecifik konst i landskapet, landart. Olof Ahlström valde stilenligt att sy igen sår i landskapet.
Se http://www.seminarplassen.com

Text och foto: Karin Kämsby
2010-10-29